DAN POSLE TRAMPOVE IZJAVE Berze u Aziji i Evropi ostale ravnodušne

SvetVesti

3.4.2020 13:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

DAN POSLE TRAMPOVE IZJAVE Berze u Aziji i Evropi ostale ravnodušne DAN POSLE TRAMPOVE IZJAVE Berze u Aziji i Evropi ostale ravnodušne
Akcije na berzi Wall Street porasle su u četvrtak posle izjave američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da je na pomolu dogovor Rusije i... DAN POSLE TRAMPOVE IZJAVE Berze u Aziji i Evropi ostale ravnodušne

Akcije na berzi Wall Street porasle su u četvrtak posle izjave američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) da je na pomolu dogovor Rusije i Saudijske Arabije o ograničenju proizvodnje nafte. Cene nafte bile su prepolovljene u martu, a onda su naglo skočile nakon Trampove najave da je dogovor blizu.

Ključni razlog za pad cena, pored neograničene proizvodnje, jeste drastično smanjenje potrošnje. Uporedo sa padom tržišne cene, porasli su troškovi transporta i skladištenja sirove nafte. Na Trampovu informaciju da je blizu dogovor Moskve i Rijada, pozitivno su reagovale američke berze, dok su u Evropi i Aziji vrednosti akcija u petak stagnirale ili su blago pale, prenosi New York Times.

Japanski berzanski indeks Nikkei 255 ostao je nepromenjen, dok je indeks Hang Seng u Hong Kongu opao za 0,4 odsto. Šangajski Composite pao je za 0,6 procenata, a u Južnoj Koreji nije bilo berzanskih promena. Londonski indeks FTSE pao je jedan odsto niže, francuski CAC 40 pao je za 0,6 odsto, dok je nemački DAX izgubio 0,3 odsto vrednosti. Američko berzansko tržište dočekalo je Trampovu izjavu sa više entuzijazma, tako da je indeks S&P 500 završio četvrtak sa rastom višim od dva odsto. Najviše su porasli fjučersi naftnih kompanija. Akcije Occidental Petroleuma na S&P 500 dobile oko 19 odsto višu vrednost. Apache je porastao za 17, a Halliburton za više od 13 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...