DEFICIT BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU TRI ODSTO BDP Osnovni ciljevi rast životnog standarda i veće investicije

IzdvajamoSrbijaVesti

8.12.2020 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DEFICIT BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU TRI ODSTO BDP Osnovni ciljevi rast životnog standarda i veće investicije DEFICIT BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU TRI ODSTO BDP Osnovni ciljevi rast životnog standarda i veće investicije
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je projektovani deficit budžeta za sledeću godinu 178,5 milijardi dinara, ili tri odsto BDP. On je na... DEFICIT BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU TRI ODSTO BDP Osnovni ciljevi rast životnog standarda i veće investicije

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je projektovani deficit budžeta za sledeću godinu 178,5 milijardi dinara, ili tri odsto BDP.

On je na sednici Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je Zakon o budžetu, rekao da su planirani prihodi državne kase od 1.336 milijardi dinara, što je za 3,3 odsto povećanje u odnosu na rebalans iz novembra, a rashodi 1.514,8 milijardi dinara – ili 14,3 odsto manje nego u rebalansu za ovu godinu.

Kako je naglasio ministar finansija, budžet ima dve izuzetno jake komponente – socijalnu i drugu vezanu za kapitalne investicije u zdravstvenoj, putnoj i železničkoj infrastrukturi, za šta je izdvojeno rekordnih 330 milijardi dinara ili 5,5 odsto BDP.

On je najavio da će naredne godine početi i gradnja metroa u Beogradu, za šta je izdvojen novac u budžetu.

Ministar finansija
Foto: Tanjug

Mali je naglasio da je za narednu godinu projektovan rast srpske ekonomije od šest odsto i da je na osnovu te projekcije koncipiran i budžet. On je posebno istakao da je u budžetu za poljoprivredu predviđeno 59,7 milijardi dinara.

Ministar je odbacio kritike Fiskalnog saveta zbog povećanja plata u javnom sektoru, i zapitao kako bi se na drugi način zahvalili zdravstvenim radnicima za trud koji pokazuju u borbi sa korona virusom. Mali je naglasio da je rast plata u javnom sektoru u ovoj godini pratio i rast plata u privatnom sektoru.

Prema rečima ministra finansija, Srbija će ove godine imati najmanji pad BDP u Evropi, između nula i minus jedan odsto, što je omogućeno obimnim paketom mera koje su preduzete u borbi protiv negativnih posledica pandemije. Mali je najavio da će u ovoj godini Srbija imati priliv stranih investicija od 2,3 milijarde evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...