DEFICIT DRŽAVNE KASE SEDAM ODSTO BDP Vučić najavio rebalans budžeta

IzdvajamoSrbijaVesti

23.4.2020 12:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DEFICIT DRŽAVNE KASE SEDAM ODSTO BDP Vučić najavio rebalans budžeta DEFICIT DRŽAVNE KASE SEDAM ODSTO BDP Vučić najavio rebalans budžeta
Vlada Srbije priprema rebalans budžeta, koji će predvideti deficit državne kase od 7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić... DEFICIT DRŽAVNE KASE SEDAM ODSTO BDP Vučić najavio rebalans budžeta

Vlada Srbije priprema rebalans budžeta, koji će predvideti deficit državne kase od 7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da će na taj način biti isfinansirane sve mere namenjene ublažavanju posledica epidemije korona virusa.

On je tokom posete novootvorenoj bolnici u okviru Vojnomedicinskog centra Karaburma, istakao da još uvek nema preciznih procena koliku štetu će srpskoj ekonomiji napraviti epidemija korona virusa, ali je naglasio da očekuje da će Srbija u ovoj godini ipak ostvariti bolji ekonomski rezultat odnosno manji pad od onoga što je procenio Međunarodni monetarni fond (koji je ranije procenio da će Srbija u 2020. zabeležiti pad BDP-a od 3 odsto).

Foto:Tanjug

Vučić je rekao da je procena Ministarstva finansija da bi Srbija u ovoj godini mogla da ostvari pad BDP od samo 1,8 odsto, a da je konzervativna procena Narodne banke Srbije oko 1,5 odsto pada BDP.

On je rekao da se razmatraju i sektorske mere za pomoć pojedinim granama ekonomije koje su najteže pogođene epidemijom korona virusa. Tu je nagovestio izdavanje vaučera kao pomoć turističkim agencijama i dodao da će se stimulisati građane da svoje odmore provode u Srbiji.

Govoreći o finansijskog podršćci Evropske unije zemljama susedima, predsednik Vučić je naglasio da Srbija nije tražila tu kreditnu podršku, jer nema platnobilansnih problema, što je, prema njegovim rečima dobra stvar. Pomenuta finansijska podrška EU, kako je objasio Vučić, predstavlja povoljne kredite za saniranje problema u platnom bilansu 10 zemalja u okruženju EU.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija, ukoliko to bude bilo potrebno, ima na raspolaganju povoljne finansijske instrumente za zaduživanje. On je dodao da Srbija u svakom slučaju neće dozvoliti da javni dug pređe granicu od 60 odsto BDP, dok je kod drugih razvijenih evropskih zemalja javni dug značajno premašio 100 odsto njihovog BDP, poput Italije ili Francuske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...