potpisano sedam sporazuma, dogovoren uvoz struje po povoljnim uslovima

Delegacije Srbije i Azerbejdžana o jačanju bilateralne saradnje

Vesti

23.11.2022 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Delegacije Srbije i Azerbejdžana o jačanju bilateralne saradnje Delegacije Srbije i Azerbejdžana o jačanju bilateralne saradnje
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti energetike. „Srbija... Delegacije Srbije i Azerbejdžana o jačanju bilateralne saradnje

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim o intenziviranju bilateralne saradnje u oblasti energetike.

„Srbija je otvorena za sve mogućnosti diversifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom“, izjavila je Đedović i naglasila da će intenzivna saradnja sa Azerbejdžanom doprineti većoj energetskoj bezbednosti zemlje.

Ona je kazala da će Srbija, kada bude završen gasni interkonektor sa Bugarskom, dobiti mogućnost da se preko interkonekcije Bugarska-Grčka poveže na Južni gasni koridor.

„Time ćemo dobiti potpuno novi rutu snabdevanja i dodatno divesifikovati izvore. Veza sa Južnim Gasnim koridorom će Srbiji omogućiti snabdevanje prirodnim gasom iz Azerbejdžana, odnosno gasnog polja Šah Deniz u Кaspijskom moru“, rekla je Đedović.

To će, kako je istakla, Srbiju u značajnoj meri učiniti i tranzitnom rutom, što će dodatno povećati energetsku stabilnost i bezbednost zemlje, regiona, ali i ostatka Evrope.

„Uvoz električne energije iz Azerbejdžana pod povoljnim uslovima, doprineće stabilnosti snabdevanja građana i privrede u zimskim mesecima“, naglasila je Đedović.

Ona je sa Šahbazovim razgovarala o potrebnim količinama električne energije, prenosnim kapacitetima i tehničkim mogućnostima isporuke.

Ministri su razgovarali i o daljim koracima saradnje, koja je definisana sporazumom vlada Srbije i  Azerbejdžana o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, koji je potpisan 1. juna 2022. godine u Bakuu.

Ministar Šahbazov boravi u zvaničnoj poseti Beogradu kao deo delegacije Azerbejdžana koju predvodi predsednik te države Ilham Alijev.

Posle sastanka predsednika dve zemlje, Iljhama Alijeva i Aleksandra Vučića, potpisano je sedam dokumenata: Zajednička izjava predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Azerbejdžan, Memorandum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo, Sporazum Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o readmisiji, Memorandum o razumevanju o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Međunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje, uverenje i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. sa izmenama i dopunama, Administrativni sporazum za sprovođenje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana o socijalnoj sigurnosti, Memorandom o razumevanju između Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Azerbejdžan i Memorandum o razumevanju između Agencije za promociju izvoza i investicija Republike Azerbejdžan i Privredne komore Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...