DELOVI HRVATSKE NA CRVENOJ LISTI NEMAČKE Na isti potez odlučuju se i Slovenija i Velika Britanija, turisti masovno napuštaju primorje

BiznisEUTurizamVesti

20.8.2020 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs

DELOVI HRVATSKE NA CRVENOJ LISTI NEMAČKE Na isti potez odlučuju se i Slovenija i Velika Britanija, turisti masovno napuštaju primorje DELOVI HRVATSKE NA CRVENOJ LISTI NEMAČKE Na isti potez odlučuju se i Slovenija i Velika Britanija, turisti masovno napuštaju primorje
Nemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh (RKI) uvrstio je delove Hrvatske u listu rizičnih regiona, i to regione Šibenik-Knin i Split-Dalmacija. Nakon ove... DELOVI HRVATSKE NA CRVENOJ LISTI NEMAČKE Na isti potez odlučuju se i Slovenija i Velika Britanija, turisti masovno napuštaju primorje

Nemački Institut za zarazne bolesti Robert Koh (RKI) uvrstio je delove Hrvatske u listu rizičnih regiona, i to regione Šibenik-Knin i Split-Dalmacija.

Nakon ove odluke, Ministarstvo inostranih poslova te zemlje izdaće upozorenje na putovanje za te delove Hrvatske.

Odluka Nemačke nije jedina koja se odnosi na Hrvatsku, u kojoj proteklih dana raste broj slučajeva zaraze korona virusom. Najpre je to učinila Ausrija, a na isti potez odlučuju se i Velika Britanija i Slovenija, koje će 20. avgusta saopštiti da je Hrvatska na listi nebezbednih zemalja.

Uvrštavanje u listu rizičnih regiona znači da za povratnike sa odmora iz tih regiona važi obaveza testiranja, a dok ne dobiju rezultat i kućni karantin.

Glavni kriterijum za uvrštavanje nekog regiona u rizični region je da je u proteklih sedam dana bilo više od 50 novih zaraza po 100.000 stanovnika.

Londonski dnevnik Gardijan izvestio je da će Hrvatska, najverovatnije, biti uklonjena sa britanske liste sigurnih destinacija, nakon što su u toj zemlji registrovani slučajevi korona virusa uvezeni iz Hrvatske. Još jedan razlog jeste veliki porast broja novozaraženih.

Foto: Pixabay.com

Svi koji u Veliku Britaniju uđu iz Hrvatske moraće da budu u 14-dnevnom karantinu, što će pogoditi na hiljade britanskih turista koji trenutno borave na Jadranu.

I Vlada Slovenije već danima upozorava na dramatičnu situaciju sa korona virusom u Hrvatskoj. Portparol slovenačke vlade za korona virus Jelko Kacin izjavio je da 20. avgusta izvršna vlast određuje rok za povratak njenih državljana iz Hrvatske kako bi izbegli obvezujući karantin.

Vreme koje će im dati vlada da se vrate biće do kraja ove nedelje, a možda i nešto više, što zavisi od broja zaraženih u Hrvatskoj”, kazao je Kacin.

Kilometarske kolone na granicama

I ne čekajući zvanične odluke, strani turisti su počeli masovno da napuštaju Hrvatsku. U strahu da ih ne sačeka obavezan karantin u trajanju od 14 dana gosti iz Slovenije, Nemačke, Velike Britanije odlaze sa jadranske obale.

Još od prepodnevnih sati 20. avgusta na graničnim prelazima počele su da se stvaraju kilometarske kolone.

Najveće gužve su na granici sa Slovenijom, gde se čeka i do tri sata na izlazak iz Hrvatske. Ništa bolja situacija nije ni na granici sa BIH, javlja Index.hr.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.