KVAR AVIONA BOEING 777 OTVORIO PITANJE BEZBEDNOSTI

Delovi mlaznog motora padali po Denveru, nije bilo povređenih

LifestyleSvetVesti

22.2.2021 12:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Delovi mlaznog motora padali po Denveru, nije bilo povređenih Delovi mlaznog motora padali po Denveru, nije bilo povređenih
Američka kompanija Boeing preporučila je prizemljenje više desetina svojih aviona tipa „B-777“ nakon što je jedan od mlaznjaka pretrpeo ozbiljan kvar na motoru, zbog... Delovi mlaznog motora padali po Denveru, nije bilo povređenih

Američka kompanija Boeing preporučila je prizemljenje više desetina svojih aviona tipa „B-777“ nakon što je jedan od mlaznjaka pretrpeo ozbiljan kvar na motoru, zbog čega je prekinuo planirani let za Honolulu i vratio se na Aerodrom u Denver. Prema saopštenju kompanije United Airlines reč je o jednom od dva motora Pratt & Whitney 4000-112.

U avionu se nalazila 231 osoba, a tokom leta i prinudnog sletanja nije bilo povređenih, prenosi BBC. United Arlines i dve glavne avio-kompanije u Japanu,  Japan Airlines i All Nippon Airways prizemljili su 62 aviona ovog tipa, a Korean Air najavio je da će to učiniti sa svojih šest letelica.

Foto: Youtube screenshot

Boeing je nakon incidenta, koji se dogodio u subotu, saopštio da je preporučio privremenu obustavu rada 69 aviona u upotrebi i još 59 koji se nalaze u hangarima. Kompanija Pratt & Whitney potvrdila je da će poslati svoju stručnu ekipu koja će sarađivati sa istražiteljima.  

Delovi desnog avionskog motora, koji je eksplodirao i praktično se raspao tokom leta, pronađeni su rasuti u obližnjem stambenom naselju, gde su oštetili nekoliko parkiranih automobila i krovova, ali srećom niko nije povređen. Američka agencija za bezbednost letenja (FAA) naložila je dodatne preglede aviona Boeing 777 koji su opremljeni pomenutim motorima.

Foto: Youtube screenshot

FAA izdala je u nedelju uveče hitnu direktivu kojom se zahteva pojačana inspekcija aviona istog modela. „Na osnovu inicijalnih informacija zaključili smo da treba pojačati pregled lopatica ventilatora, koje su jedinstvene za ovaj model motora, a koriste se samo na avionima Boeing 777“, saopštila je Agencija, prenosi Guardian.

Američki Nacionalni odbor za bezbednost transporta saopštio je, takođe u nedelju, da je prvi pregled motora u Denveru pokazao da su dve lopatice ventilatora pukle. Snimači glasova u kokpitu i podaci o letu dopremljeni su u laboratoriju u Vašingtonu, gde će biti podvrgnuti analizi.

Foto: Tanjug/AP

Japansko ministarstvo za saobraćaj saopštilo je u ponedeljak da je avion kompanije JAL na letu iz Nahe u Tokio bio hitno vraćen na aerodrom 4. decembra prošle godine zbog kvara na levom motoru. Taj avion bio je star 26 godina, baš kao i oštećeni avion američke avio-kompanije u Denveru.  

Mediji su krajem prošle godine izvestili da je pandemija prouzrokovala ogromno smanjenje broja letova i mnogi avioni dugo nisu upotrebljavani, zbog čega je zabeležen porast broja prijavljenih problema na avionima koji su vraćeni u službu.  Agencije za bezbednost letenja najavile su u decembru da će izdati set pravila za održavanje svakog aviona, ali to je ogroman broj sa kakvim se industrija ranije nije srela. Incident u Denveru za sada nije doveden u vezu sa posledicama pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...