smanjen stopa gradnje novih stanova

Delta soj nanosi štetu kineskoj ekonomiji, tržište nekretnina posebno pod udarom

BiznisInfrastrukturaNekretnineNovacSvetVesti

15.9.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Delta soj nanosi štetu kineskoj ekonomiji, tržište nekretnina posebno pod udarom Delta soj nanosi štetu kineskoj ekonomiji, tržište nekretnina posebno pod udarom
Dramatični potezi Kine u suzbijanju korona virusa ovog leta imali su pomalo negativan uticaj na poverenje potrošača u državu i izazvali zabrinutost u snagu... Delta soj nanosi štetu kineskoj ekonomiji, tržište nekretnina posebno pod udarom

Dramatični potezi Kine u suzbijanju korona virusa ovog leta imali su pomalo negativan uticaj na poverenje potrošača u državu i izazvali zabrinutost u snagu druge najveće svetske ekonomije.

Maloprodaja u zemlji se tokom avgusta borila s povećanjem od samo 2,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, prema vladinoj zvaničnoj statistici. To je bilo mnogo slabije nego što se očekivalo, i dramatično je usporenje u odnosu na rast od 8,5 odsto zabeležen u julu.

Kineske vlasti pripisale su sporiji rast novom talasu zaraze i poplavama, što je zaustavilo ljude da putuju i nateralo ih da se uzdrže od „letnje potrošnje“, prenosi CNN.

Industrijska proizvodnja porasla je za 5,3 odsto u avgustu u odnosu na godinu dana ranije, takođe sporije nego u julu i najslabiji rast koji su ostvarile kineske fabrike u godinu dana.

U međuvremenu, ulaganja u urbana područja porasla su za 8,9 odsto u periodu januar-avgust.

Podaci objavljeni u sredu najsnažnije su do sada pokazali koliko su akcije koje je vlada preduzela da uspori izbijanje delta varijante virusa ovog leta pogodile ekonomiju. Da bi zaustavila nove infekcije, Kina je sprovela agresivnu strategiju nulte tolerancije, zaključavajući gradove, otkazujući letove i obustavljajući neke lučke operacije.

Ali kineska ekonomija ima i druge probleme sa kojima mora da se izbori, uključujući krizu sa kojom se suočava sektor imovine. Izgradnja novih stambenih projekata, merena po kvadraturi, pala je za 3,2 odsto u prvih osam meseci ove godine.

Nedavno se kriza kineskog giganta nekretnina Evergrande značajno pogoršala, a kompanija je upozorila da bi mogla da dospe u neizmirenje svojih velikih dugova dok se bori da smanji troškove ili pronađe kupce za svoje projekte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...