Za godinu dana ostvaren skok profitabilnosti za 800 miliona evra

Deutsche Post DHL očekuje višegodišnji rast profita zbog rasta e-trgovine

BerzaEUNovacVesti

10.3.2021 16:11 Autor: Marko Miladinović 1

Deutsche Post DHL očekuje višegodišnji rast profita zbog rasta e-trgovine Deutsche Post DHL očekuje višegodišnji rast profita zbog rasta e-trgovine
Jedna od navećih svetskih poštanskih i kurirskih grupacija, Deutsche Post DHL, očekuje rast operativnog profita na oko 5,6 milijardi evra u 2021. godini, dok... Deutsche Post DHL očekuje višegodišnji rast profita zbog rasta e-trgovine

Jedna od navećih svetskih poštanskih i kurirskih grupacija, Deutsche Post DHL, očekuje rast operativnog profita na oko 5,6 milijardi evra u 2021. godini, dok se očekuje da granica od šest milijardi bude pređena u 2023.

U prošloj godini profit pre oporezivanja nemačke kompanije iznosio je 4,8 milijardi evra, uz rast od sjajnih 17 procenata. Nagli skok od skoro 800 miliona evra, za koji se veruje da će biti ponovljen i u tekućem dvanaestomesečnom periodu, posledica je pre svega velikog rasta korišćenja usluga online naručivanja robe tokom pandemije korona virusa.

Kretanje vrednosti akcija Deutsche Post AG (Deutshe Post DHL) u poslednjih godinu dana/Izvor: Google – Frankfurtska berza

U Deutsche Post DHL su, posle više nego dobrih rezutata lane, podigli prognozu za tekuću godinu, očekujući dalji rast tohg trenda, ali i spori oporavak globalne ekonomije.

Rast u poštanskim isporukama beleži se kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

I dok je profit kompanije ostvario značajan uzlet, ostvarena zarada je skoro na nivou prethodne godine – 66,8 milijardi evra naprema 67 milijardi iz 2019. To znači da su u međuvremenu troškovi značajno smanjeni.

U pismu investitorima, grupacija koja je listirana na berzi, predlaže isplatu didivdende od 1,35 evra po akciji, u odnosu na prošlogodišnjih 1,15 evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...