Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otkriva za portal Biznis.rs

Digitalni sertifikati iz Srbije za nekoliko nedelja deo evropskog sistema

BiznisSrbijaTurizamVesti

29.7.2021 10:32 Autor: Gordana Bulatović 0

Digitalni sertifikati iz Srbije za nekoliko nedelja deo evropskog sistema Digitalni sertifikati iz Srbije za nekoliko nedelja deo evropskog sistema
Iako većina država Evropske unije bez ikakvih problema na granicama prima građane koji su državljani Srbije na osnovu digitalnog zelenog sertifikata Republike Srbije, jedan... Digitalni sertifikati iz Srbije za nekoliko nedelja deo evropskog sistema

Iako većina država Evropske unije bez ikakvih problema na granicama prima građane koji su državljani Srbije na osnovu digitalnog zelenog sertifikata Republike Srbije, jedan broj njih, a sa kojim naša zemlja nema bilateralni sporazum, mogu praviti problem građanima Srbije na svojim granicama. Prema najavama ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, i ta prepreka će vrlo brzo biti prevaziđena.

“Republika Srbija je, do sada, izdala više od 700.000 digitalnih sertifikata o vakcinaciji koji su validni na graničnim prelazima. Što se tiče njihove tehničke provere koja se, u određenim zemljama Evropske unije sprovodi i putem aplikacije, radi se na usaglašavanju tehničkih standarda, kako bi se postigla puna interoperabilnost i sa tim sistemima. Očekujemo da to bude završeno u narednih nekoliko sedmica“, kaže za portal Biznis.rs ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

U međuvremenu, sertifikati će na granicama, dodaje ministarka Matić, biti validirani kao i do sada, učitavanjem QR koda, pomoću kamere. Većina zemalja EU prihvata isključivo tzv. digitalni zeleni sertifikat Srbije, u kome su sadržani podaci ili o vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili da građanin ima validan PCR test, star između 48 i 72 sata, zavisno od države.

Kada budu usaglašeni svi tehnički standardi, građani Srbije koji su primili neku od vakcina čija je upotreba dozvoljena u EU ili ju je prihvatila Svetska zdravstvena organizacija, i koji su dobili digitalni zeleni sertifikat Srbije, biće deo evropskog mobilnog sistema sertifikata. Tada će i mogućnost problema, a koje su nedavno imali građani Srbije u nekim gradovima u Grčkoj, biti svedena na najmanju moguću meru, s obzirom na to da će ti sertifikati biti prihvatani kao ekvivalent evropskim sertifikatima, odnosno biće uključeni u provere kroz evropski sistem.

Evropska komisija je, odmah nakon uvođenja svog digitalnog sertifikata, započela pregovore sa svim državama koje nisu u EU o potrebnom uslađivanju tehničkih i operativnih standarda sertifikata. Jedna od prvih koja je za ovu mogućnost aplicirala je Srbija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...