Zbog ilegalne upotrebe ovih sredstava u Srbiji se godišnje uništi i do 5.000 košnica

Dileri crnih pesticida uništavaju pčelare

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

7.5.2021 12:01 Autor: Marija Jovanović 6

Dileri crnih pesticida uništavaju pčelare Dileri crnih pesticida uništavaju pčelare
Svi pesticidi koji se ne koriste na adekvatan način i u skladu sa zakonom su zabranjeni i štete pčelama, a najveći problem predstavljaju neonikotinoidi,... Dileri crnih pesticida uništavaju pčelare

Svi pesticidi koji se ne koriste na adekvatan način i u skladu sa zakonom su zabranjeni i štete pčelama, a najveći problem predstavljaju neonikotinoidi, koji ne smeju da se upotrebljavaju van plastenika, a kojima nesavesni poljoprivrednici tretiraju seme, kaže za Biznis.rs predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

“Samostalno tretiranje zbog visokih doza stvara ogromne probleme pčelarima u Srbiji. U vreme kada je tretiranje rađeno u fabrikama uglavnom nije bilo veće štete, jedino u sušnim godinama, kada je koncentracija otrova veća, dok u kišnim godinama toga nije bilo”, navodi Živadinović.

Da podsetimo, najviši sud EU je odbio da po žalbi koncerna Bayer poništi odluku nižeg suda iz 2018. godine o zabrani tri aktivne supstance za insekticide – imidakloprida, klotianidina i tiametoksama.

Foto: Rawpixel.com

Zbog štetnog delovanja na pčele, klotianidin i tiametoksam zabranjeni su i u Srbiji, to jest ukinuta su sva sredstva za zaštitu bilja registrovana na osnovu njih. Kada je reč o aktivnoj supstanci imidakloprid, dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja registrovana na osnovu nje, samo za korišćenje u zatvorenom prostoru, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako objašnjava predsednik SPOS, poljoprivredne kulture koje se najviše tretiraju zabranjenim insekticidima su suncokret i kukuruz. Iako neki od njih mogu da se koriste u plastenicima, neadekvatnom upotrebom nesavesni poljoprivrednici na ovaj način uništavaju pčelare.

“To je kao kada, primera radi, neko posadi deset hektara suncokreta i neko mu pred berbu pokosi sve. Pčelaru koji se ozbiljno bavi proizvodnjom, kada otrujete pčele, uništavate izvor egzistencije jer gubi prihod i mora opet da uloži ogroman novac kako bi kupio pčele i naselio košnice”.

Foto: Pixabay.com

Kada je reč o trovanju pčela, naš sagovornik objašnjava da se godišnje u Srbiji na ovaj način uništi od 2.000 do 5.000 košnica, to je samo ono što je prijavljeno, dok je prema realnom stanju na terenu taj broj znatno veći.

“Pčelari nemaju načina da se odbrane. Inspekcije na terenu moraju da kontrolišu slučajnim uzorkom određeni broj parcela, da prate i nadziru kretanje crnih pesticida jer je javna tajna da u Vojvodini skoro svako selo ima nekakvog poljoprivrednika, lokalnog dilera takvih pesticida, koji se uvoze na crno i prodaju”, kaže Živadinović i dodaje da poljoprivrednicima, za koje se utvrdi da su na ovaj način kršili zakon, treba uništiti parcele i ukinuti subvencije.

Tagovi
SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...