Nepoznat broj žrtava softvera

Direktor britanske Pošte se povlači zbog skandala

SvetVesti

18.9.2024 15:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Direktor britanske Pošte se povlači zbog skandala Direktor britanske Pošte se povlači zbog skandala
Izvršni direktor britanske Pošte Nik Rid (Nick Read) odstupiće sledeće godine sa položaja, saopštila je ta kompanija. Njegova ostavka dolazi posle niza skandala i... Direktor britanske Pošte se povlači zbog skandala

Izvršni direktor britanske Pošte Nik Rid (Nick Read) odstupiće sledeće godine sa položaja, saopštila je ta kompanija.

Njegova ostavka dolazi posle niza skandala i kritika zbog spore isplate obeštećenja rukovodiocima filijala Pošte koji su zbog neispravnog računarskog sistema bili pogrešno osuđeni za krađu ili prevaru, prenosi Beta.

Rid koji je direktor od 2019. godine, najavio je u julu nameru da se „privremeno povuče“ da bi posvetio „potpunu pažnju“ sledećoj fazi tekuće istrage o jednom od najvećih slučajeva pogrešnih osuda u istoriji Velike Britanije tokom kojeg su neosnovano osuđene stotine ljudi, mahom u malim ekspoziturama pošte.

„Mnogo treba da se uradi, ali put ka obnavljanju odnosa sa upravnicima pošta je u toku i nastavićemo da radimo na podršci pravdi i obeštećenju upravnika“, rekao je Rid koji nije bio u kompaniji kada su se dogodile greške računarskog sistema.

Skandal Horizon IT je poznat godinama, ali je postao glavna vest tek početkom ove godine kada je emitovana televizijska dokumentarna drama o tome.

Pošto je Pošta pre 25 godina uvela informacionu tehnologiju Horizon za automatizaciju računovodstva prodaje, upravnici pošta u malim mestima su počeli da otkrivaju neobjašnjive gubitke novca.

Pošta je smatrala da je pouzdan Horizon japanske kompanije Fujitsu i optužila je direktore svojih filijala za potkradanje.

Od 2000. do 2014. godine je više od 900 poštanskih službenika malih pošta od kojih mnoge rade u seoskim radnjama, pogrešno osuđeno zbog krađe, prevare i lažnog vođenja knjiga, pri čemu su neki čak i bili u zatvoru, a neki vlasnici su bankrotirali.

Broj žrtava softvera nije poznat, ali je vlada donela zakon kojim su poništene presude.

  • SHALIMAR

    18.9.2024 #1 Author

    Strasno,ljudi prosli kroz golgotu a nista nisu krivi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.