Radovi vredni milijardu dinara

Dobijena građevinska dozvola za izgradnju nove Toplane u Boru

SrbijaVesti

1.8.2024 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Dobijena građevinska dozvola za izgradnju nove Toplane u Boru Dobijena građevinska dozvola za izgradnju nove Toplane u Boru
Izgradnja nove Toplane u Boru trebalo bi da počne ove godine i očekuje se da bude spremna do oktobra 2025. godine. Prema rečima nadležnih... Dobijena građevinska dozvola za izgradnju nove Toplane u Boru

Izgradnja nove Toplane u Boru trebalo bi da počne ove godine i očekuje se da bude spremna do oktobra 2025. godine. Prema rečima nadležnih u borskoj Toplani dobijena je građevinska dozvola i očekuje se da u narednih deset do petnaest dana počnu pripremni radovi za izgradnju.

Ona će se nalaziti na prostoru gde su sada magacini Centroistoka i imaće ukupnu snagu od 80 megavata. U njoj će biti postavljena dva kotla na gas, koji su nabavljeni prošle godine i još jedan dodatni kotao, prenosi RTV Bor.

„Izvođači su u obavezi da prijave radove i ja mislim da je ta procedura uveliko u toku. Potrebno je i obezbediti struju za ovu namenu i da izgradnja nove toplane počne što pre. Naši planovi su bili da ona počne da radi ove grejne sezone, što se pokazalo kao nemoguće. Svi projekti i studije koje su trebale da se urade zahtevali su po nekoliko meseci i to je razlog odlaganja. sada je građevinska dozvola dobijena, što znači da su sve studije uticaja na životnu sredinu dobile dozvolu.

Dva nova kotla koja su kupljena prošle godine biće prebačena u novu toplanu, a biće nabavljen još jedan kotao od 40 megavata. Biće postavljeni i novi ekonomajzeri i ukupna instalisana snaga nove toplane biće 80 megavata. Stavljaju se novi izmenjivači, pumpe i cirkulacione mreže. Sve će to biti novo, ništa se osim kotlova ne prenosi iz stare toplane“, naglašava Igor Janković, v.d. direktora JKP Toplana Bor.

Kompletna izgradnja nove toplane biće finansirana iz gradskog budžeta. Ukupna vrednost ovih radova je više od milijardu dinara, a ove godine izdvojeno 500 miliona za ovu namenu.

S obzirom na to da će kao goriv biti korišćen prirodni gas, dodatnu olakšicu za rad toplane u narednom periodu trebalo bi da predstavlja kompletna gasifikacija Bora koja bi prema najavama iz lokalne samouprave trebalo da bude završena u naredne četiri godine.

  • meli77

    1.8.2024 #1 Author

    Bravo za novo gradnju i vreme je bilo

    Odgovori

  • SABRINA

    1.8.2024 #2 Author

    Građanima Bora će značiti.

    Odgovori

  • MARA

    2.8.2024 #3 Author

    Nadam se da ce olaksati život građanima Bora

    Odgovori

  • NATI

    4.8.2024 #4 Author

    Retka investicija da se finansira iz gradskog budzeta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.