Više od 650.000 evra sredstava iz IPA fondova EU

Dodela pomoći lokalnim samoupravama za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

7.3.2022 14:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Dodela pomoći lokalnim samoupravama za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa Dodela pomoći lokalnim samoupravama za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa
Evropska unija će dodeliti više od 650.000 evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih IPA fondova za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam... Dodela pomoći lokalnim samoupravama za unapređenje turizma i kulturnog nasleđa

Evropska unija će dodeliti više od 650.000 evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih IPA fondova za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.

Lokalne samouprave, nosioci projekata, su uložile najmanje 20 odsto sopstvenih sredstava kao dodatno sufinansiranje za realizaciju projekata koje su kandidovali.

„Ovo su teška vremena u kojima smo svedoci agresije na Ukrajinu. Ukrajina je naš sused i pre samo 10 dana oni su govorili kako žele da modernizuju svoju zemlju i podignu svoje potencijale. Mi se „Nadamo se da ćemo uskoro ponovo moći da sa svim partnerskim zemljama da razgovaramo o perspektivama za svetliju budućnost“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giofre), istakavši da su trenutno teška vremena zbog napada na Ukrajinu, prenosi Beta.

Žiofre je istakao da EU kroz projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ ne samo da pomaže Srbiji da očuva i unapredi svoje kulturno nasleđe, već i da unapredi svoju turističku ponudu, koja doprinosi ekonomskom rastu, a naročito u vreme krize izazvane pandemijom korona virusa.

„EU je ponosna što je, uz još neke kulturne spomenike, već omogućila rekonstrukciju Golubačke tvrdjave i srećni smo što možemo da pomognemo radove na objektima u toku Dunava i u Istočnoj Srbiji, da pomognemo da se obnove lepote bogatog kulturnog nasledja Srbije u ovom regionu“, rekao je Žiofre.

U naredne dve godine, koliko je predviđeno da projekat traje, EU će kroz konkurse slične ovom dodeljivati bespovratna sredstva malim i porodičnim preduzetnicima u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i promociji turizma, navodi se u saopštenju organizatora projekta.

Projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.

  • Milovan94

    7.3.2022 #1 Author

    Svaka pomoć je dobrodošla naročito turističkom sektoru.

    Odgovori

    • SNEZANA

      7.3.2022 #2 Author

      Tacno tako oni su najosteceniji definitivno.

      Odgovori

  • NINO

    7.3.2022 #3 Author

    Ovo ce biti fantasticno ako drzava pomogne.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.3.2022 #4 Author

    Lepo,neka oni to daju da se ulozi gde najvise treba…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #5 Author

    Nadamo se nečemu lepom i u našem kraju!

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.3.2022 #6 Author

    Ako se zaista uloži u predviđeno, a ne ode u džepove pojedinaca…🙄

    Odgovori

  • DASHA

    9.12.2023 #7 Author

    Pozdravljam ovakve projekte.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...