DOGOVOR HRVATSKE I SLOVENIJE O TURIZMU Otvaraju granice u maju

RegionTurizamVesti

30.4.2020 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

DOGOVOR HRVATSKE I SLOVENIJE O TURIZMU Otvaraju granice u maju DOGOVOR HRVATSKE I SLOVENIJE O TURIZMU Otvaraju granice u maju
Ministar zdravstva Slovenije Zdravka Počivalšek i hrvatski ministar turizma Gari Kapeli postigli su dogovor da Slovenija i Hrvatska otvore granicu u maju za vlasnike... DOGOVOR HRVATSKE I SLOVENIJE O TURIZMU Otvaraju granice u maju

Ministar zdravstva Slovenije Zdravka Počivalšek i hrvatski ministar turizma Gari Kapeli postigli su dogovor da Slovenija i Hrvatska otvore granicu u maju za vlasnike nekretnina na drugoj strani, a u junu i za sve turiste, javila je TV Slovenija.

Slovenci imaju oko 110.000 privatnih nekretnina i plovila u svojem vlasništvu u Hrvatskoj, a sada će im biti dozvoljeno da posete svoje letnje vikendice, najavio je ministar Počivalšek.

On je objasnio da Slovenija i Hrvatska imaju dobru epidemiološku situaciju, koja omogućava razmišljanje o postepenom otvaranju turizma, prenosi indikator.ba.

Dogovor dva ministra o otvaranju granica i oživljavanju turizma odvijaće se u dve faze. Prva faza koja bi mogla započeti do kraja maja, podrazumeva da će se recipročno omogućiti prelazak granice za vlasnike nekretnina i plovila u drugoj državi, a u drugoj fazi, koja bi mogla nastupiti najverovatnije u drugoj polovini juna biće dozvoljena i druga turistička putovanja. Ovaj predlog moraće da prihvate obe vlade.

Kako je istaknuto otvaranje granica mora da se temelji na epidemiološkim kriterijumima. Pre toga moraće da se sastavi protokol o prelasku granice i dolasku i boravku na turističkom odredištu za šta će biti zadužena zdravstva obe države.

Inače, slovenački gosti spadaju među najbrojenije u Hrvatskoj. Prošle godine u Hrvatskoj je bilo skoro 1,6 miliona slovenačkih turista, koji su ostvarili blizu 11 miliona noćenja.

  • gorana

    1.5.2020 #1 Author

    Odkucan potez. slicno se dogodilo kod nas sa Madjarskom. Ljudima je omoguceno da nastave da rade i obradjuju poljoprivredno zemljiste. Naravno uz postovanje svih preporuka o zastiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...