DOGOVOR SENATORA O FINANSIJSKOM PAKETU U SAD Podsticaj vredan oko 900 milijardi dolara pred usvajanjem

NovacSvetVesti

21.12.2020 11:17 Autor: Vladimir Jokanović

DOGOVOR SENATORA O FINANSIJSKOM PAKETU U SAD Podsticaj vredan oko 900 milijardi dolara pred usvajanjem DOGOVOR SENATORA O FINANSIJSKOM PAKETU U SAD Podsticaj vredan oko 900 milijardi dolara pred usvajanjem
Republikanci i demokrate u američkom Kongresu i Senatu postigli su dogovor o paketu ekonomskog podsticaja u vrednosti od oko 900 milijardi dolara, koji uključuje... DOGOVOR SENATORA O FINANSIJSKOM PAKETU U SAD Podsticaj vredan oko 900 milijardi dolara pred usvajanjem

Republikanci i demokrate u američkom Kongresu i Senatu postigli su dogovor o paketu ekonomskog podsticaja u vrednosti od oko 900 milijardi dolara, koji uključuje veće olakšice za mala preduzeća i direktna plaćanja porodicama. Dogovoreni paket finansijske pomoći drugi je najveći u američkoj istoriji, posle stimulansa vrednog 2.200 milijardi dolara koji je realizovan u martu.

„Napokon možemo izvesti ono što je naša nacija trebalo da čuje – na putu je još pomoći. Upravo smo u konsultacijama sa našim odborima, nas četvoro lidera Predstavničkog doma (Kongresa) i Senata finalizirali sporazum za još jedan veliki paket za pomoć američkom narodu“, rekao je lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch MCConnell), prenosi Guardian.

Prema ocenama analitičara finansijske bonitetne kuće Moody’s, američkoj ekonomiji je pretio „blagi pad“ u slučaju da nije postignut dogovor o novom stimulativnom paketu. Kako ocenjuje Moody’s „ovo je zaista kritičan i možda najvažniji faktor u pogledu kratkoročne perspektive američke ekonomije“, prenosi CNBC.

Senat i Kongres trebalo bi u ponedeljak da glasaju o usvajanju finansijskog paketa. Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) rekao je da bi predloženi paket trebalo da ima dovoljnu podršku za prolazak u oba doma. „Napokon imamo nekoliko dobrih vesti za američki narod“, rekao je Šumer.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.