Podela vlasništva 70 prema 30 odsto, stvorena sedma banka po veličini na domaćem tržištu

Dogovoreno spajanje Eurobank i Direktne banke

BankeNovacSrbijaVesti

9.11.2021 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dogovoreno spajanje Eurobank i Direktne banke Dogovoreno spajanje Eurobank i Direktne banke
Kragujevačka Direktna banka i Eurobank ad Beograd su danas oglasile sporazum o spajanju svojih poslovanja u Srbiji. Nakon izvršenog procesa spajanja, objedinjena banka će... Dogovoreno spajanje Eurobank i Direktne banke

Kragujevačka Direktna banka i Eurobank ad Beograd su danas oglasile sporazum o spajanju svojih poslovanja u Srbiji.

Nakon izvršenog procesa spajanja, objedinjena banka će raspolagati ukupnom aktivom od preko dve milijarde evra, dok će tržišno učešće premašiti 6,5 odsto, čineći je sedmom najvećom bankom u Srbiji, kaže se u zajedničkom saopštenju dve banke.

“Drago nam je što možemo da potvrdimo da započinjemo novo poglavlje u našem poslovanju i pripremamo se za spajanje sa Eurobank ad Beograd. Direktna Banka nastoji da ojača svoju poziciju na domaćem finansijskom tržištu i u skladu sa tim preduzela je prvi korak u stvaranju strateškog partnerstva sa Eurobankom”, izjavila je Vesna Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Direktne banke.

Cilj spajanja Direktne Banke i Eurobank ad Beograd predstavlja formiranje veće i stabilnije finansijske institucije koja će obezbediti još bolje korisničko iskustvo, kako individualnim korisnicima, tako i pravnim licima, uz još rasprostranjeniju mrežu ekspozitura, navodi se u saopštenjima.

U periodu pre realizacije spajanja, poslovanje korisnika sa Direktnom bankom ostaje nepromenjeno, a potom će oni biti preneti pod psolovanje Eurobank.

Nakon okončanja ove transakcije, Eurobank će kontrolisati oko 70 odsto objedinjene banke, dok će akcionari Direktne imati vlasništvo nad preostalih 30 odsto. Obe strane planiraju dalji rast, uključujući ambiciozne ciljeve za ekspanziju poslovanja koji će omogućiti objedinjenoj banci da finansira ekonomiju Srbije i profitabilan rast u sledećih nekoliko godina.

„Drago nam je što smo postigli dogovor sa većinskim vlasnicima Direktne o spajanju dve banke u Srbiji i formiranju mnogo jače, veće i dinamičnije domaće finansijske institucije. Spajanje Eurobank u Srbiji i Direktne banke pružiće znatne prednosti kako svim akcionarima objedinjene banke tako i klijentima, stanovništvu i privredi, deponentima, zaposlenima i regulatornim telima“, izjavio je Stavros Joanu (Stavros Ioannou), zamenik generalnog direktora Eurobank Grupe.

Eurobank a.d.

VUKA KARADžIĆA 10, 11000 Beograd-Stari Grad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
49.943.695,53 (2019)
Broj zaposlenih:
(2019)
Tagovi
BANKE SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...