Nove mere na granicama

Dok jedni podižu rampu za turiste, drugi uvode nova pravila

BiznisEUTurizamVesti

26.1.2021 08:40 Autor: Marija Jovanović 0

Dok jedni podižu rampu za turiste, drugi uvode nova pravila Dok jedni podižu rampu za turiste, drugi uvode nova pravila
Zbog širenja novih sojeva korona virusa Evropska komisija zatražila je dodatne mere na granicama, kako unutar EU tako i na spoljnim granicama. „Testiranje će... Dok jedni podižu rampu za turiste, drugi uvode nova pravila

Zbog širenja novih sojeva korona virusa Evropska komisija zatražila je dodatne mere na granicama, kako unutar EU tako i na spoljnim granicama.

„Testiranje će biti obavezno za sve putnike koji ulaze u EU, uključujući i one koji su na tzv. bitnim putovanjima. PCR test za ulazak u EU mora biti star najviše 72 sata”, izjavila je komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson.

Dodatna pravila, uključujući samoizolaciju, karantin i praćenje kontakata do 14 dana, kako je navela, moraju se primeniti na putnike koji dolaze iz trećih zemlja, u kojima je primetna cirkulacija novih sojeva virusa.

Foto: Tanjug/AP

Za građane EU i nosioce boravišnih dozvola testiranje će biti omogućeno pri dolasku, a formular o lokaciji putnika bi trebalo da postane univerzalan i obavezan.

Predlog Komisije uključuje dodavanje „tamnocrvene boje“ na postojeću epidemiološku mapu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i to za oblasti gde je prisutan visok nivo infekcija.

„Podržavamo odluku zemalja članica da putnici iz drugih zemalja članica ne treba da budu odbijeni na granicama. Kao restrikcije mogu se primenjivati karantin i testovi pre ili nakon dolaska. Za dolaske iz tamno crvenih područja važiće striktnije mere“, izjavio je evropski komesar za pravosuđe, Didijer Rejnders.

Stjuardesa u avionu
Foto: Tanjug/AP

Oštrije mere u Nemačkoj

Nemačka je uvela nove mere za ulazak, tako da od nedelje važe stroža pravila za 20 zemalja u kojima je povećan broj infekcija. Kako prenosi Deutsche Welle kontrole će se obavljati na nemačkim granicama i aerodromima.

Da bi zaštitila Nemačku od uvoza novih slučajeva korone i mutacija virusa, savezna vlada u Berlinu je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije.

Novina je lista zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija veća od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

Foto: Pixabay.com

Prema navodima Instituta Robert Koh, u kategoriji ovih zemalja kada je reč o Evropi, nalazi se Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, tzv. Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugalija, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

Za putnike iz ovih zemalja ulazak u Nemačku dozvoljen je samo uz negativan test – koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Nemačku i koji su boravili u nekom rizičnom području u poslednjih 10 dana pre ulaska/povratka, moraju u 10-dnevni karantin.

Karantin se može skratiti tek nakon pet dana – ali samo ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Kipar otvara granice 1. marta

Kiparske vlasti najavile su da će ova zemlja otvoriti svoje granice za strane turiste od 1. marta.

„Turisti će moći da posete Kipar bez karantina i drugih ograničenja ako po dolasku nisu pozitivni na Covid-19“, rekao je zamenik ministra turizma Savas Perdios.

Foto; Pixabay.com

Ovim se ukida zabrana putovanja građanima 56 zemalja među kojima se nalazi i Srbija, prenosi Grčkainfo.

Da podsetimo, naša zemlja je 18. januara, zbog porasta u broju registrovanih na virus, prebačena u takozvanu C grupu prema kojoj našim državljanima ulazak na Kipar nije bio moguć ni sa negativnim PCR testom.

Kako je Perdios izjavio za državnu televiziju, zemlje za koje će Kipar otvoriti svoje granice biće podeljene u kategorije. To su države članice Evropske unije, zemlje koje pripadaju Evropskom ekonomskom prostoru, treće zemlje i ostale države.

Foto: Pixabay.com

Svaka država, u zavisnosti od epidemiološke situacije biće označena jednom bojom. Građani koji stižu iz „zelenih“ zemalja neće morati da imaju Covid-19 test.

Turisti iz „narandžaste“ zone moraće da predoče negativan sertifikat na Covid-19 pre ulaska u avion. Oni koji stižu iz „crvenih“ područja moraće proći test pre polaska i po dolasku na Kipar.

Za ulazak u Bugarsku obavezni PCR testovi

Za ulazak svih putnika u Bugarsku biće neophodan PCR test, kazao je ministar zdravlja te zemlje Konstantin Angelov.

„Učinićemo PCR testove obaveznim za sve putnike koji ulaze u zemlju, uključujući i one iz Evropske unije“, rekao je Angelov, prenosi AP.

Cilj restriktivnih mera je da se spreči širenje novog, zaraznijeg tipa kovida, nakon što je u Bugarskoj zabeleženo osam slučajeva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...