DOLAZAK DFC SIGNAL SVETSKIM INVESTITORIMA Prvi efekti već 2021, najveću korist imaće građani Srbije

InvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

10.9.2020 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

DOLAZAK DFC SIGNAL SVETSKIM INVESTITORIMA Prvi efekti već 2021, najveću korist imaće građani Srbije DOLAZAK DFC SIGNAL SVETSKIM INVESTITORIMA Prvi efekti već 2021, najveću korist imaće građani Srbije
Predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd dolaze 21. septembra i odmah po formiranju kancelarije u srpskoj prestonici krenuće u realizaciju svih... DOLAZAK DFC SIGNAL SVETSKIM INVESTITORIMA Prvi efekti već 2021, najveću korist imaće građani Srbije

Predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd dolaze 21. septembra i odmah po formiranju kancelarije u srpskoj prestonici krenuće u realizaciju svih investicija iz Vašingtonskog sporazuma, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu veoma je važno, jer ta agencija, kako podseća Mali, ima godišnji budžet od preko 60 milijardi dolara i usmerena je ka tome da finansira projekte koji su od strateške važnosti za region, uz podršku američke administracije.

To ogroman signal investitorima, pogotovo američkim i onima koji analiziraju kreditini rejting, da je Srbija na mapi investicija„, rekao je Mali za RTS.

Centar njihovih operacija u regionu biće u Beogradu, a najveću korist od dolaska američke korporacije i novca imaće građani Srbije, ocenio je ministar, podsetivši da je do sada stiglo četiri milijarde dolara iz SAD.

Mi želimo 40 i 400 milijardi investicija„, istakao je Mali, napomenuvši da očekuje još veći broj američkih investitora u Srbiji koji će otvarati fabrike i ulagati u infrastrukturu.

Foto: Tanjug/Instagram/ Siniša Mali

DFC će, prema njegovim rečima, davati i podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, a spremni su i da finansiraju direktno u privatne kompanije u Srbiji kao suvlasnici da bi dalje podstakli njihov rast i razvoj.

Po osnivanju kancelarije DFC u Beogradu kreće se u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. Samo dva projekta vredna su više od dve milijarde evra- autoput od Niša do Prištine (1,1 milijardu) i železnička pruga od Merdara do Prištine (preko milijardu evra).

Foto; Printscreen youtube

Prvi efekti dolaska Američke razvojne finansijske korporacije (DFC) u Srbiju i otvaranja njene kancelarije u Beogradu mogu se očekivati već sledeće godine, ocenio je za Tanjug predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović.

Veoma je važno za naše preduzetnike što se ovde radi o dobrim izvorima finansiranja i dugoročnijem finansiranju sa povoljnijim uslovima, naglasio je Petrović, dodavši da je reč o korporaciji koja investira u razne projekte- počev od energetike, infrastrukture, poljoprivrede, pomaže razvoj malih i srednjih preduzeća, podržavajući pri tom privatni sektor.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Podržavaju i projekte iz oblasti javnog zdavlja, edukacije, žensko preduzetništvo, zatim proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, korišćenjem energije sunca, biomase…A pridržavaju se visokih standarda, kada je reč o zaštiti životne sredine, poštovanju ljudskih i radničkih prava.

DFC je mlada korporacija, formirana pre dve godine, sa velikim godišnjim budžetom (60 milijardi dolara). U kratkom periodu ostvarili su visok nivo investicija, osam milijardi u Afriku i 3,2 milijarde za evroazijsko tržiste.

Manje je poznato da su oni i kod nas, preko dve manje banke podržali projekte malih i srednjih preduzeća i ulaganje u oblasti poljoprivrede. Do sada su imali tri mandata i ako se ne varam kroz njih doneli oko 24 miliona dolara investicija„, naglasio je Petrović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...