Predsednik Srbije tvrdi da će naša zemlja obezbediti alternativu ruskim energentima

Domaći finansijski sistem može da se nosi sa aktuelnim izazovima

InfrastrukturaNovacSrbijaVesti

30.8.2022 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Domaći finansijski sistem može da se nosi sa aktuelnim izazovima Domaći finansijski sistem može da se nosi sa aktuelnim izazovima
„Finansije Srbije dovoljno su otporne da obezbede alternative ruskim energentima, kako bi bila rešena nestašica koja se očekuje u narednim mesecima“, rekao je predsednik... Domaći finansijski sistem može da se nosi sa aktuelnim izazovima

„Finansije Srbije dovoljno su otporne da obezbede alternative ruskim energentima, kako bi bila rešena nestašica koja se očekuje u narednim mesecima“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu agenciji Reuters.

Britanska agencija u svom komentaru je istkla da Srbija u velikoj meri zavisi od ruske nafte i gasa, čija je isporuka otežana zbog rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Moskvi od strane Evropske unije. Dodaju da se Srbija nije priključila sankcijama Rusiji.

Vučić je naglasio da Srbija traži alternativu za snabdevanje gorivom gde god može jer plaća cenu rata na evropskom tlu ali da to građani neće osetiti jer finansijski sistem zemlje može da se nosi sa aktuelnim dešavanjima.

Predsednik Srbije je naveo da će se nafta nabavljati na slobodnim tržištima pre svega iz Iraka, a najavio je razgovore sa Venecuelom.

Srbija takođe planira da kupuje gas od Azerbejdžana u 2023. godini, a sadašnje zalihe su na najvišem nivou do sada jer u skladištu koristeći domaće i iznajmljene kapacitete u Mađarskoj ima dovoljno gasa za 60 dana.

„Tamo već ima 607 miliona kubnih metara gasa, što znači da uz zimsku potrošnju od 10 miliona kubnih metara dnevno, zliha ima za preko 60 dana“, rekao je Vučić.

Srbija takođe treba da nabavi dodatni ugalj za svoje termoelektrane, koje obezbeđuju skoro 70 odsto električne energije u zemlji.

Vučić je preneo da Srbija traži da kupi oko dva miliona tona uglja čak od Kine i Indonezije i da ima novca za to.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod Srbije ove godine porasti za oko četiri odsto, rekao je on.
Inflacija je, međutim, visoka, uglavnom zbog rasta cena goriva povezanih sa invazijom Rusije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara, konstatuje Reuters.

Centralna banka je saopštila da je inflacija u Srbiji u julu iznosila 12,8 odsto, u odnosu na 11,9 odsto u junu.

  • Mike

    30.8.2022 #1 Author

    Znači ne može. Sve što kaže je suprotno od toga. 🙄

    Odgovori

  • kaćica

    30.8.2022 #2 Author

    Dobro je da se ne brinemo.

    Odgovori

  • TATJANA

    31.8.2022 #3 Author

    Jiis da poverujemo u to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...