Uvoz iz Albanije potisnuo srpske proizvođače

Domaći krompir uskoro na rafovima

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

14.6.2021 08:34 Autor: Marija Jovanović 0

Domaći krompir uskoro na rafovima Domaći krompir uskoro na rafovima
Prosečan prinos krompira u Srbiji ne može da zadovolji potrebe domaćeg tržišta, pa je naša zemlja prinuđena da uvozi krompir. Iako se ovo povrće... Domaći krompir uskoro na rafovima

Prosečan prinos krompira u Srbiji ne može da zadovolji potrebe domaćeg tržišta, pa je naša zemlja prinuđena da uvozi krompir. Iako se ovo povrće nekada gajilo na 20.000 hektara, danas je upola manje zasada.

Ovoga proleća mladi krompir se uvozio uglavnom iz Albanije, prenosi RTS. U kompaniji Carska bašta iz Zrenjanina krompir gaje na površini od dvadeset hektara.

„Trenutno su dobri uslovi, bilo je kiše, teško se vadio, morali smo da sačekamo da se prosuši, uslovi su sada solidni“, kaže Milovan Bibin. Prema njegovim rečima, kvalitet krompira je za sada dobar.

Najveći deo posla rade nadničari, iako je ovaj posao u znatnoj meri modernizovan jer se nekada ceo posao obavljao ručno.

Foto: Unsplash.com

Stevka Simić kaže da nije teško vaditi krompir i da, i pored vrućine, izdržava. Po satu se zaradi 200 dinara.

U Carskoj bašti su zadovoljni prinosima, ali ne i trenutnom cenom.

Imra Sarvak, tehnički direktor Carske bašte u Zrenjaninu, kaže da su prinosi mladog krompira 25 do 30 tona po hektaru i da nisu loši za ovo vreme. Prema njegovim rečima, jedino je cena labilna, počeo je uvoz iz Severne Makedonije i Albanije, što je „srozalo cenu“ domaćeg krompira, tako da će probati da se bore.

Smatra da bi realna cena u ovom trenutku bila oko 45 dinara za iduću nedelju, a trenutno traže 30 dinara.

Za potrošače je najbitnije što će već ovih dana na rafove marketa stići domaći krompir boljeg kvaliteta i niže cene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...