Planirano je da udeo domaćih investicija do kraja 2024. bude oko 12 odsto

Domaći privatni sektor kao glavni pokretač održivog privrednog rasta Srbije

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

27.11.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Domaći privatni sektor kao glavni pokretač održivog privrednog rasta Srbije Domaći privatni sektor kao glavni pokretač održivog privrednog rasta Srbije
Domaći privatni sektor sa svojom proizvodnjom i izvozom, prema planovima kreatora ekonomske politike, trebalo bi da postane glavni pokretač visokog i održivog privrednog rasta... Domaći privatni sektor kao glavni pokretač održivog privrednog rasta Srbije

Domaći privatni sektor sa svojom proizvodnjom i izvozom, prema planovima kreatora ekonomske politike, trebalo bi da postane glavni pokretač visokog i održivog privrednog rasta u naredne tri godine. Na taj način bi se preokrenuo dosadašnji trend prema kome naši privrednici ulažu manje nego stranci i godinama investiraju manje nego u uporedivim zemljama regiona.

Kako piše dnevni list Politika, revidirana Fiskalna strategija predviđa da će upravo domaće privatne investicije biti glavni pokretač ubrzanja privrednog rasta Srbije u srednjem roku. Planirano je da se učešće ukupnih investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP) do 2024. godine poveća sa nešto više od 23 odsto na 24,6 odsto BDP-a. Učešće javnih investicija treba da se smanji sa sadašnjih 7,8 odsto na 6,9 procenata BDP, a da se udeo stranih ulaganja smanji sa oko 6,5 na oko 5,5 odsto. To znači da se računa da će udeo domaćih investicija do kraja 2024. biti oko 12 procenata, na kome će počivati prognozirani ukupni rast BDP-a od pet odsto.

Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba „Privrednik”, kaže da je ovo moguće i to je jedini put za ostvarivanje visokih stopa rasta o kojima sanjamo.

„Nama se niko ne obraća. Pokušavali smo da uspostavimo kontakt sa ministarkom privrede. Moramo da osetimo pozitivan trend i da vidimo da se bar nešto menja u odnosu države prema nama. Strategija je napisana, ali treba je realizovati. Sve mora da se ubrza. Država će morati da opredeli neke subvencije, ali mi ne tražimo sve ono što je dato strancima“,  naglašava Drakulić i dodaje da najpre treba napraviti strategiju razvoja srpske privrede.

Dosadašnji izostanak domaćih investicija objašnjava neravnopravnim tretmanom u odnosu na strane i nesigurnošću domaćih privrednika s obzirom na tretman kakav su imali.

Urednik „Bele knjige” Saveta stranih investitora Miroljub Labus, u sredu je na predstavljanju ove publikacije, kao jednu od glavnih preporuka za dalji napredak izneo povećanje privatnih investicija domaće privrede, koje su ove godine pale na 10 odsto BDP-a, u odnosu na 2012. godinu kada su činile 15 procenata. On je napomenuo da bi država trebalo time da se pozabavi, jer ukoliko se poveća udeo privatnih investicija u BDP-u to će biti dobro za rast Srbije.

Labus je ukazao da su potrebna nova ulaganja, koja se baziraju na proizvodnji i da je potrebna reindustrijalizacija. Dodao je takođe da je neophodno da kompanije više zarađenog novca ulažu nazad u proizvodnju, piše Politika.

  • MIŠKOVIĆ

    17.2.2022 #1 Author

    mali privrednici su uvek pokretač samo država to treba da prepozna i pomaže ljudima da razbijaju male biznise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...