NBS razmatra vezivanje cene tog proizvoda za zateznu kamatu

Dozvoljeni minus mogao bi značajno da pojeftini po ograničenju kamata

BankeSrbijaVesti

9.8.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dozvoljeni minus mogao bi značajno da pojeftini po ograničenju kamata Dozvoljeni minus mogao bi značajno da pojeftini po ograničenju kamata
Prosečna cena dozvoljenog minusa trenutno iznosi 28,49 odsto godišnje, a razmatra se da bude vezan za zakonsku zateznu kamatu koja sada iznosi 14 odsto... Dozvoljeni minus mogao bi značajno da pojeftini po ograničenju kamata

Prosečna cena dozvoljenog minusa trenutno iznosi 28,49 odsto godišnje, a razmatra se da bude vezan za zakonsku zateznu kamatu koja sada iznosi 14 odsto i zavisi od referentne kamate, piše Politika, uz ocenu da bi taj proizvod mogao značajno da pojeftini po usvajanju novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o kome je rasprava najavljena za septembarsko zasedanje skupštine.

Kako je saopštila Narodna banka Srbije (NBS), u ovom slučaju razmatra se, između ostalog, i rešenje da se kamata kod dozvoljenog minusa veže za zakonsku zateznu kamatu. Ona trenutno iznosi 14 odsto kao zbir referentne kamatne stope centralne banke uvećane za osam procentnih poena.

„Na zakonsku zateznu kamatu direktno utiče referentna stopa NBS. Tako će se omogućiti da referentna stopa brže i direktnije utiče na visinu kamatnih stopa kod ovog bankarskog proizvoda“, objašnjavaju u NBS.

Politika podseća da trenutno prosečna kamata na dozvoljeni minus iznosi 28,49 odsto na godišnjem nivou, što je poslednji podatak za jun ove godine, dok pojedine banke taj proizvod naplaćuju i 33 odsto kroz kamatu.

Prema podacima Udruženja banaka trenutno je prosek dozvoljenog prekoračenja 44.137 dinara i to za oko devet miliona tekućih računa.

Kod nedozvoljenog prekoračenja kamate su pojedinačno još i veće a ukoliko bi se usvojilo rešenje vezano za zateznu kamatu, prostim poređenjem sadašnje cene pomenutog bankarskog proizvoda vidi se da bi on koštao upola manje, a u dogledno vreme bio bi još jeftiniji, jer je sada referentna kamata na silaznoj putanji, zaključuje Politika u tekstu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.