DRAMATIČAN PAD PRIHODA OD STRANIH TURISTA U CRNOJ GORI Za prvih devet meseci ove godine čak 880 miliona evra

BiznisRegionTurizamVesti

24.11.2020 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

DRAMATIČAN PAD PRIHODA OD STRANIH TURISTA U CRNOJ GORI Za prvih devet meseci ove godine čak 880 miliona evra DRAMATIČAN PAD PRIHODA OD STRANIH TURISTA U CRNOJ GORI Za prvih devet meseci ove godine čak 880 miliona evra
Prihod Crne Gore od inostranih turista u prvih devet meseci ove godine iznosio je oko 100 miliona evra, dok je u istom periodu prošle... DRAMATIČAN PAD PRIHODA OD STRANIH TURISTA U CRNOJ GORI Za prvih devet meseci ove godine čak 880 miliona evra

Prihod Crne Gore od inostranih turista u prvih devet meseci ove godine iznosio je oko 100 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 978 miliona evra, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) o platnom bilansu sa inostranstvom.

Kako se ističe, inostrani prihod od turizma je najznačajnija stavka u obračunu izvoza roba i usluga koji, prema metodologiji Uprave za statistiku Monstat, čini trećinu vrednosti bruto-domaćeg proizvoda Crne Gore, prenose Vijesti.

Foto: Pixabay.com

Kako se procenjuje, zbog drastičnog smanjenja prihoda u najvažnijoj ekonomskoj grani, ukupni pad ekonomije Crne Gore u ovoj godini mogao bi biti blizu cifre od 20 odsto. To bi gurnulo i javni dug države na oko 100 odsto BDP.

Takođe se ističe da je izvoz usluga Crne Gore za prvih devet meseci ove godine bio 491 milion evra, dok je prošle godine za isti period vredeo milijardu i po evra. .

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...