DRUGI PAKET POMOĆI SAMO ZA MALE BIZNISE U AMERICI Još 484 milijardi dolara za preduzetnike

BankePreduzetnikSvetVesti

22.4.2020 13:08 Autor: Julijana Vincan 0

DRUGI PAKET POMOĆI SAMO ZA MALE BIZNISE U AMERICI Još 484 milijardi dolara za preduzetnike DRUGI PAKET POMOĆI SAMO ZA MALE BIZNISE U AMERICI Još 484 milijardi dolara za preduzetnike
Novčanu pomoć u iznosu od 484 milijardi dolara za male biznise, koji su ugroženi usled pandemije korona virusa, jednoglasno je odobrio Američki Senat. Deo... DRUGI PAKET POMOĆI SAMO ZA MALE BIZNISE U AMERICI Još 484 milijardi dolara za preduzetnike

Novčanu pomoć u iznosu od 484 milijardi dolara za male biznise, koji su ugroženi usled pandemije korona virusa, jednoglasno je odobrio Američki Senat. Deo pomoći namenjen je i za bolnice i testiranje na Covid-19. Prvi paket pomoći izazvao je kontroverze jer su velika preduzeća poput Shake Shack i Ruth’s Chris Steakhouse dobile novčanu podršku na uštrb manjih. Stoga je prva kompanija morala da vrati 10 miliona pozajmice koju je primila.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) pozvao je Kongres da brzo odobri meru, kojom se mahom proširuje finansiranje zajmova za mala preduzeća pogođena pandemijom. Predlog zakona, koji je usvojio Senat, uključuje 321 milijardu dolara pomoći za program zajmova za mala preduzeća, 60 milijardi dolara za odvojen program zajmova za vanredne katastrofe, takođe za mala preduzeća, kao i 75 milijardi dolara za bolnice i 25 milijardi dolara za testiranje na korona virus na nacionalnom nivou.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) je naglasio da velike kompanije neće moći da koriste pogodnosti novog programa. Vlasnici malih biznisa iz Njujorka su bili skeptični da li će pomoć zaista stići do njih na vreme, s obzirom na to da su propustili prvi talas pomoći, saznaje „Guardian“. Suvlasnica jedne manje firme, Ničelina Mejvros (Nichelina Mavros) istakla je da je jasno da se favorizuju veće kompanije jer 98 odsto njujorških firmi su preduzeća manjeg obima, a da niko koga ona poznaje nije dobio novac.

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak glasa o predlogu zakona. Ukoliko ga usvoji, to će postati četvrti zakon SAD u odgovoru na krizu Covid-19, piše Tanjug. Sva četiri zakona predviđaju ukupnu pomoć u iznosu od oko tri hiljade milijardi dolara u poslednjih mesec dana.

Paket pomoći do 250 milijardi dolara, namenjen malim preduzećima, najpre su predložili republikanci. Demokrate su zatim zahtevale da se paket dopuni sredstvima za bolnice i efikasno testiranje na korona virus, nakon čega je suma uvećana na konačan iznos, a paket finansijske pomoći je postao drugi najveći od pojave pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...