Državno preduzeće u gubicima poslednjih pet godina

Država daje 200 miliona dinara za otpis duga Srbija Voza

NovacSrbijaVesti

3.8.2021 12:41 Autor: Marko Miladinović 0

Država daje 200 miliona dinara za otpis duga Srbija Voza Država daje 200 miliona dinara za otpis duga Srbija Voza
Akcionarskom društvu za železnički prevoz putnika Srbija Voz dodeljeno je 200 miliona dinara subvencija iz državnog budžeta, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu... Država daje 200 miliona dinara za otpis duga Srbija Voza

Akcionarskom društvu za železnički prevoz putnika Srbija Voz dodeljeno je 200 miliona dinara subvencija iz državnog budžeta, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Država je, umesto Srbija Voza, namirila dug ovog preduzeća prema akcionarskom društvu Infrastruktura železnice Srbije, po osnovu isplate pristupa javnoj železničkoj infrastrukturi, kao i za pristup uslužnim objektima i za dodatne i prateće usluge.

Kao razlog zbog čega preduzeće Srbija Voz nije samo otplatilo svoj dug navodi se uticaj koju je pandemija imala na smanjenje njenih prihoda.

Cilj dodeljivanja subvencija je „uspostavljanje finansijske stabilnosti poslovanja Srbija Voz a.d. koja je je destablizovana u poslovanju nastalih usled izbijanja epidemije“, kaže se u rešenju Komisije, prenosi portal Nova Ekonomija.

Međutim, i pre pandemije poslovni prihodi Srbija Voza opadali su, i to znatno brže. Pad prihoda beleži još od 2016. godine kada su oni iznosili 7,3 milijardi dinara, da bi zatim svake godine bili sve manji: 2017. godine – 6,8 milijardi, 2018. godine – 5,8 milijardi, 2019. godine – 5,55 milijardi i 2020. godine – 5,3 milijarde dinara.

Srbija Voz ceo ovaj period posluje u gubitku, a 2020. godine neto gubitak je iznosio 1,05 milijardi dinara, što je ipak manje nego 2019. godine, kada je bio 2,6 milijardi dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...