DRŽAVA NAJVIŠE ULAGALA U PRIVREDU U PRVOJ POLOVINI GODINE, pokazuju podaci APR

InvesticijeNovacPreduzetnikSrbijaVesti

20.8.2020 16:04 Autor: Ljiljana Begović 0

DRŽAVA NAJVIŠE ULAGALA U PRIVREDU U PRVOJ POLOVINI GODINE, pokazuju podaci APR DRŽAVA NAJVIŠE ULAGALA U PRIVREDU U PRVOJ POLOVINI GODINE, pokazuju podaci APR
Agencija za privredne registre (APR) objavila je Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja, na kojoj su prikazani skupovi informacija o ulaganjima države, privrednom... DRŽAVA NAJVIŠE ULAGALA U PRIVREDU U PRVOJ POLOVINI GODINE, pokazuju podaci APR

Agencija za privredne registre (APR) objavila je Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja, na kojoj su prikazani skupovi informacija o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa polugodišnjim podacima za 2020. godinu.

„Podaci pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja, i pored vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije bolesti izazvane korona virusom, uspeli da u prvoj polovini ove godine realizuju sredstva podsticaja u značajnom obimu i da je podrška države prevashodno bila namenjena privredi“, ističe APR.

Od ukupno realizovanih ulaganja u iznosu od 76,3 milijarde dinara, 60 procenata se odnosi na podsticaje usmerene privrednim društvima i preduzetnicima.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Iznos podsticaja isplaćenih mikro, malim i srednjim privrednim društvima je veći za 58 procenata, a velikim društvima za 19,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

APR navodi da je privrednim društvima preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture isplaćeno 23,1 milijarda dinara što je 52 procenta ukupnih podsticaja za tu vrstu korisnika. Privredna društva su preko republičkog Fonda za razvoj dobila 7,9 milijardi dinara, ili 17,6 procenata ukupnih ulaganja usmerenih privrednim društvima.

„Poljoprivrednim gazdinstvima je u prvih šest meseci ove godine isplaćeno 9,3 milijardi dinara podsticajnih sredstava, što čini 78,8 procenata ukupnih prošlogodišnjih ulaganja“, navodi APR.

Kako se navodi u informaciji objavljenoj na sajtu APR, učešće bespovratnih sredstava u ukupno realizovanim podsticajima u prvoj polovini 2020. godine iznosi 85 posto ukupnih ulaganja i ta sredstva su za 18 procenata veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...