Novi zakon omogućava da Vlada interventnim cenama reguliše prodaju strateških namirnica

Država opet dobija mogućnost intervencija na tržištu

AgrobiznisSrbijaVesti

13.2.2021 14:46 Autor: Gordana Bulatović 1

Država opet dobija mogućnost intervencija na tržištu Država opet dobija mogućnost intervencija na tržištu
Javne intervencije na tržištu poljoprivrednih proizvoda vraćaju se u zakonsku regulativu Republike Srbije. Time bi država ponovo dobila mogućnost da hitno interveniše na tržištu... Država opet dobija mogućnost intervencija na tržištu

Javne intervencije na tržištu poljoprivrednih proizvoda vraćaju se u zakonsku regulativu Republike Srbije. Time bi država ponovo dobila mogućnost da hitno interveniše na tržištu poljoprivrednih proizvoda, nakon što joj je to onemogućeno 2018. godine.

„Republička direkcija za robne rezerve isključivo kupuje poljoprivredne proizvode na tržištu, u cilju obezbeđenja prehrambene sigurnosti stanovništva“, objašnjavaju za portal Biznis.rs u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsećaju  i da je u Republici Srbiji nekada postojao mehanizam javnih intervencija, za čije sprovođenje je bila nadležna Republička direkcija za robne rezerve.

„Međutim, donošenjem novog Zakona o robnim rezervama, pre nekoliko godina, ukinuta je nadležnost Republičke direkcije za robne rezerve u ovoj oblasti, tako da, u ovom momentu, ne postoji zakonski okvir koji bi regulisao tržišne intervencije, na način kako to, recimo, postoji na tržištu poljoprivrednih proizvoda u EU“, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Mogućnost državne intervencije vraća se predlogom novog zakonskog rešenja koje se bavi tržištem poljoprivrednih proizvoda, a koji je predmet javne rasprave do 25. februara ove godine.

„Definišu se dva mehanizma intervencije i to – javne intervencije, koje se ostvaruju kupoprodajom poljoprivrednih proizvoda i intervencije na tržištu u vidu podrške privatnom skladištenju, koje se ostvaruju kroz mehanizam subvencionisanja troškova skladištenja“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsećaju i da su tržišne intervencije Evropske unije zasnovane na kupovini proizvoda određenog kvaliteta, zbog čega je neophodno upotrebiti domaće skladišne kapicitete, u smislu obezbeđivanja dovoljnog broja skladišta i na teritoriji Republike Srbije.

„U ovom trenutku u Republici Srbiji za određeni broj proizvoda, kao što je, naprimer, pšenica postoji samo nekoliko skladišta koja mogu klasifikovati proizvod prema EU kriterijumima“, napominju u Ministarstvu poljoprivrede.

Ističu i da se uspostavljanjem zakonskog okvira i institucija nadležnih za poslove tržišnih intervencija stvaraju osnovni preduslovi za očuvanje stabilnosti tržišta i ublažavanja eventualnih tržišnih poremećaja. Takođe, ove mere, dodaju oni,  imaju za cilj unapređenje skladišnih kapaciteta i povećanje broja skladišta koja ispunjavaju uslove za klasifikaciju i čuvanje poljoprivrednih proizvoda.

Ključno je da odluku o pokretannju javnih intervencija donosi Vlada, da se utvrđuje interventna cena koja ne može da bude viša od referentne cene, a koja je prethodno utvrđena kako bi se osigurala transparentnost.

„Ta je transparentnost obavezna i u pogledu jednakog pristupa proizvodima intervencije i jednakog postupanja prema kupcima, ukoliko se jednog dana poljoprivredni proizvodi otkupljeni u javnoj intervenciji budu plasirali na tržište. Takođe, jako je važno da se u interventnom otkupu mogu otkupljivati samo proizvodi poreklom iz Republike Srbije“, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede i dodaju da se mera podrške privatnom skladištenju pokreće kada dođe do pada tržišnih cena ispod referentnog nivoa koji, takođe, prethodno mora utvrditi Vlada.

„Za ovu, kao i za meru javne intervencije, važno je da ih mora doneti Vlada zbog uticaja na budžetska sredstava, a što u slučaju eventualne primene može biti značajan iznos“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ukupno je šest sektora unutar kojih se u Evropskoj uniji za određene proizvode može odobriti podrška privatnom skladištenju. To su sektori plasmana šećera, maslinovog ulja, goveđeg i telećeg mesa, svinjskog mesa, ovčijeg i kozijeg mesa, kao i mleka i mlečnih proizvoda.

„Za sve ove sektore je, osim maslinovog ulja koje se ne proizvodi u Republici Srbiji, predlogom novog zakona propisana mogućnost podrške privatnom skladištenju“, zaključuju u MInistarstvu poljoprivrede.

Tagovi
VESTI
  • TASIJA27

    10.2.2022 #1 Author

    Mislim da ce mesanje drzave u poljoprivredu, za promenu, doneti nesto dobro i nama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...