DRŽAVLJANIMA SRBIJE OLAKŠAN ULAZAK U CRNU GORU Ublažene mere za zemlje regiona

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

4.9.2020 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

DRŽAVLJANIMA SRBIJE OLAKŠAN ULAZAK U CRNU GORU Ublažene mere za zemlje regiona DRŽAVLJANIMA SRBIJE OLAKŠAN ULAZAK U CRNU GORU Ublažene mere za zemlje regiona
S skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, Crna Gora je odlučila da ublaži uslove ulaska u zemlju rezidentima država regiona i crnogorskih državljana... DRŽAVLJANIMA SRBIJE OLAKŠAN ULAZAK U CRNU GORU Ublažene mere za zemlje regiona

S skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, Crna Gora je odlučila da ublaži uslove ulaska u zemlju rezidentima država regiona i crnogorskih državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva, odlučilo je crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT), na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Jeftinije putovanje za građane Srbije u Crnu Goru

Srbi su morali da plaćaju PCR test (6.000 dinara), ili da imaju negativan serološki test na antitiela klase IgM. Sad iom je dovoljan test na antitela klase IgG (1.200 dinara) koji se radi i u privatnim laboratorijama.

„Rezidenti svih država sa “žute liste“ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi korona virus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa “crvene liste“, odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru“, navodi se u saopštenju koje su prenele podgoričke Vijesti.

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u toj zemlji – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje u četvrtak uveče, dodaju “Vijesti“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...