u ministarstvu finansija očekuju pozitivan efekat na razvoj tržišta kapitala u srbiji

Državne hartije od vrednosti uključene u Euroclear klirinški sistem

BankeNovacSrbijaVesti

24.1.2022 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Državne hartije od vrednosti uključene u Euroclear klirinški sistem Državne hartije od vrednosti uključene u Euroclear klirinški sistem
Predstavnici Ministarstva finansija Srbije, Centralnog registra hartija od vrednosti Srbije i kompanije za finansijske usluge Euroclear potpisali su danas dokument kojim se definišu uslovi... Državne hartije od vrednosti uključene u Euroclear klirinški sistem

Predstavnici Ministarstva finansija Srbije, Centralnog registra hartija od vrednosti Srbije i kompanije za finansijske usluge Euroclear potpisali su danas dokument kojim se definišu uslovi saradnje, u cilju uključivanja državnih hartija od vrednosti Srbije u sistem Euroclear.

Dokument su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali, direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Srbije Ana Jovanović, direktor globalnog tržišta kapitala u Euroclear-u, Sudip Čaterdži (Sudip Chatterjee) i direktor operativnih poslova Euroclear-a Stefan Bernard (Stephane Bernard), objavilo je ministarstvo.

Istaknuto je da je pristupanje Euroclear sistemu od velikog značaja za Srbiju zbog potrebe širenja baze investitora i povećanja dostupnosti državnih hartija od vrednosti krajnjim investitorima, najvećim svetskim profesionalnim institucionalnim fondovima.

U potpisanom dokumentu „Uslovi o saradnji“ definišu se ciljevi i vremenski okvir za povezivanje sa sistemom Euroclear Bank, u kome će učestvovati Ministarstvo finansija, Centralni registar hartija od vrednosti, a indirektno i Narodna banka Srbije, prenosi Beta.

Kako je precizirano, dokument definiše rokove u kojima je neophodno ispuniti uslove i zadatke u cilju obezbeđivanja povezivanja sa Euroclear-om, kao i rokove za donošenje adekvatnih podzakonskih akta.

Euroclear je najveća klirinška kuća na svetu, koja okuplja veliki broj najvećih i najvažnijih investitora, a ministar finansija Siniša Mali ističe da će povezivanje sa njom olakšati ulaganje novih investitora u državne hartije od vrednosti emitovane u domaćoj valuti.

„Takođe, imaće pozitivan efekat na dalji razvoj tržišta novca i kapitala u našoj zemlji i na povećanje likvidnosti sekundarnog tržišta hartija od vrednosti, a dovešće i do smanjenja troškova finansiranja“, kazao je Mali, i dodao da će veća konkurencija investitora podrazumevati niže kamatne stope za Srbiju, a samim tim i “za privredu i građane”.

„Centralni registar učešćem u i-Linku Euroclear-a po prvi put vrši povezivanje sa drugim centralnim depozitarom hartija od vrednosti, čime se omogućava direktan pristup stranih investitora domaćim državnim hartijama od vrednosti, kao i saldiranje zaključenih transakcija u sistemu Euroclear-a“, navela je direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanović.

Kako kaže, novi integralni informacioni sistem Centralnog registra obezbediće potrebnu tehničku infrastrukturu, a povezivanje na SWIFT, komunikacione uslove po najvišim međunarodnim standardima. Tehničke i komunikacione uslove za povezivanje sa Euroclear-om, Centralni registar će obezbediti do juna ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...