PROBLEM CRNOGORSKOG JAVNOG DUGA

Dugovi Crne Gore premašili vrednost BDP zemlje

BankeNovacRegionVesti

15.4.2021 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs

Dugovi Crne Gore premašili vrednost BDP zemlje Dugovi Crne Gore premašili vrednost BDP zemlje
Podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore pokazuju da je ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine iznosio 4,33 milijarde... Dugovi Crne Gore premašili vrednost BDP zemlje

Podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore pokazuju da je ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine iznosio 4,33 milijarde evra ili 103,28 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi podgorički Dan.

Kako se navodi, ukupan državni dug Crne Gore je sa depozitima iznosio 3,46 milijardi evra ili 82,48 odsto BDP.

Prema podacima iz Izveštaja o državnom dugu koji je objavljen na sajtu resornog ministarstva, spoljni dug Crne Gore iznosio je 3,84 milijarde evra, odnosno 91,46 odsto BDP, dok je unutrašnji dug bio 495,56 miliona evra, odnosno 11,82 odsto BDP. Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 872,43 miliona evra, uključujući i 38,45 hiljada unci zlata, ili 20,81 odsto BDP.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

Kako je objašnjeno, do povećanja državnog duga u četvrtom kvartalu prošle godine je došlo pre svega usled emitovanja državnih obveznica.

Naime, iz resornog ministarstva ističu da su na međunarodnom tržištu emitovane obveznice u iznosu od 750 miliona evra, sa rokom dospeća od sedam godina i kamatnom stopom od 2,875 odsto godišnje, što predstavlja jedan od najpovoljnijih uslova zaduženja putem evroobveznica.

Osim toga, na povećanje duga u četvrtom kvartalu uticalo je i povlačenje kreditnih sredstava za potrebe realizacije infrastrukturnih projekata, u prvom redu, izgradnje prioritetne deonice Smokovac-Uvač-Mateševo, precizirali su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.