Promet robe na rekama Srbije raste uprkos pandemiji

Dunav i Sava dobijaju nove marine i međunarodna putnička pristaništa

BankeBiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

16.9.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 0

Dunav i Sava dobijaju nove marine i međunarodna putnička pristaništa Dunav i Sava dobijaju nove marine i međunarodna putnička pristaništa
Vodni saobraćaj na srpskim rekama jedan je od sektora domaće privrede koji pandemija nije previše pogodila u proteklih godinu i po dana. To su... Dunav i Sava dobijaju nove marine i međunarodna putnička pristaništa

Vodni saobraćaj na srpskim rekama jedan je od sektora domaće privrede koji pandemija nije previše pogodila u proteklih godinu i po dana. To su za naš portal potvrdili iz Agencije za upravljanje lukama, gde kažu da nisu zabeležili pad prometa.

Naime, tokom 2020. godine na rekama u Srbiji pretovareno je 16 miliona tona tereta, što je pet odsto više nego u prethodnoj 2019. godini, navodi se u podacima koje je Agencija dostavila portalu Biznis.rs.

„U prvih šest meseci ove godine Agencija je zabeležila rast od 8,3 odsto u odnosu na prvo polugodište 2020. godine. Najčešće pretovarena vrsta tereta jesu šljunak, pesak i kameni agregati, žitarice, ugalj, nafta i naftni derivati i rude. Rast obima pretovarenog šljunka, peska i kamenih agregata ukazuje na intenzivne aktivnosti u oblasti građevinske industrije kroz realizaciju infrastrukturnih projekata Vlade Srbije. Žitarice su na drugom mestu zahvaljujući dobrim uslovima na međunarodnom tržištu merkantilne robe. Pored toga, pretovarene su i veće količine uglja, kao rezultat rada JP Elektroprivreda Srbije“, navode iz Agencije.

Vodni saobraćaj i promet robe trebalo bi u budućnosti da bude još intenzivniji, a o tome svedoče i memorandumi koje je nedavno potpisala Agencija za upravljanje lukama.

„Memorandum o razumevanju u oblasti nautičkog turizma na unutrašnjim plovnim putevima, koji su potpisali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Agencija za upravljanje lukama, unaprediće umnogome putnički vodni saobraćaj u Srbiji, imajući u vidu da je njime prepoznat značaj izgradnje i otvaranja novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina. Pored toga, Memorandumom se podstiču investicije u razvoj turizma i vodnog saobraćaja. Na taj način povećaće se vidljivost nautičkih potencijala Srbije, a domaćim i inostranim turistima približiće se kulturne znamenitosti i prirodne lepote naše zemlje“, ističu.

Foto: Pixabay.com

Za naredni period planirana je i zajednička izrada plana za poboljšanje turističke infrastrukutre.

„Marine i međunarodna putnička pristaništa predstavljaju bitan segment nautičkog turizma i upotpuniće nautičku ponudu naše zemlje. Izgradnja i otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina doprineće razvoju lokalnih samouprava i povećanju ukupnih prihoda od turizma u Srbiji. U skladu sa Memorandumom, Agencija će raditi na planiranju kapitalnih i priroritetnih projekata i njihovoj realizaciji“.

Memorandum potpisan sa „Administrativnom upravom dunavskih morskih luka“, Galac iz Rumunije, doprineće povećanju vidljivosti luka u Dunavskom slivu na evropskoj mapi luka, razvoju privrednih delatnosti u njihovom zaleđu i integrisanju luka u međunarodne multimodalne transportne lance.

„Osim potpisivanja Memoranduma održan je i prvi bilateralni sastanak delegacija, na kojem su dogovorene buduće aktivnosti u pogledu predstojeće saradnje na daljem unapređenju dunavskih luka u Srbiji i Rumuniji“, kažu iz Agencije.

U narednom periodu planiraju se izgradnja i opremanje marina i međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji, na Dunavu i Savi.

Foto: Agencija za upravljanje lukama/Memorandum o saradnji između Srbije i Rumunije

„Očekuje se da će do završetka ove godine biti puštena u rad međunarodna putnička pristaništa u Zemunu i Кostolcu, kako bi bila spremna za doček prvih kruzera. Kako bi se u potpunosti iskoristili potencijali Dunava za dalje unapređenje putničkog vodnog saobraćaja, nastaviće se rad na projektu ,,Probudi Dunav’’. Ovaj projekat je pokrenut 2017. godine, sa ciljem promovisanja kruzinga u Gornjem i Donjem Podunavlju kroz otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i povezivanje 11 lokacija koje leže na obali najznačajnije evropske reke. Tokom trajanja projekta izrađena je i istoimena brošura, u kojoj su navedene zanimljive istorijske činjenice i osvrt na gastronomiju i kulturu opština obuhvaćenih projektom – Apatina, Banoštora, Sremskih Karlovaca, Novog Sada, Zemuna, Smedereva, Velikog Gradišta, Kostolca, Golupca, Donjeg Milanovca i Kladova“, navode iz Agencije.

Studija razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi biće završena u toku septembra, čime će se steći uslovi za realizaciju i razvoj marina, važnog segmenta nautičkog turizma. Studija će odrediti ukupno devet mikrolokacija, i to pet na Dunavu, jednu na Savi i tri u Gradu Beogradu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...