DŽO BAJDEN POLOŽIO SVEČANU ZAKLETVU Zvanično postao 46. američki predsednik

SvetVesti

20.1.2021 19:47 Autor: Vladimir Jokanović

DŽO BAJDEN POLOŽIO SVEČANU ZAKLETVU Zvanično postao 46. američki predsednik DŽO BAJDEN POLOŽIO SVEČANU ZAKLETVU Zvanično postao 46. američki predsednik
Džo Bajden (Joe Biden) zvanično je postao predsednik SAD nakon što je u sredu posle podne (CET) položio svečanu zakletvu. U uvodnom inauguracionom obraćanju... DŽO BAJDEN POLOŽIO SVEČANU ZAKLETVU Zvanično postao 46. američki predsednik

Džo Bajden (Joe Biden) zvanično je postao predsednik SAD nakon što je u sredu posle podne (CET) položio svečanu zakletvu. U uvodnom inauguracionom obraćanju on je obećao da će se podjednako srčano boriti za one Amerikance koji su glasali za njega, kao i za one koji nisu.

Foto: Printscreen

Bajden je naglasio da se Amerika ne sme „okretati prema unutra“, kao nacija na svetskoj sceni, niti njeni građani treba da se povlače u svoje „konkurentske frakcije“, prenosi BBC. „Popravićemo svoje saveze i ponovo ćemo stupiti u kontakt sa svetom“, rekao je 46. američki predsednik, pored koga je bila supruga Džil.

Foto: printscreen

Američki predsednik se obavezao da će on i ostatak Amerike biti ocenjeni prema načinu rešavanja „ove kaskadne krize naše ere“. „Stajaću ispred zgrade koju su robovi izgradili i stajaću na podijumu koji je rulja oskrnavila“, poručio je Bajden ispred zgrade Kongresa, dodajući da će „poslednja reč tog dana biti Božji glas“.

Bajden je rekao da će Amerika pružiti pozitivan primer svetu pod njegovim predsedničkim vođstvom. „Vodićemo ne samo primerom svoje moći, već snagom svog primera“. On je ponovio da je ovo vreme izazova i upitao: „“Da li ćemo savladati ovaj retki i teški čas?“

Foto: Printscreen

U prvoj objavi na twitteru koju je potpisao predsedničkim nadimkom POTUS, on je obećao smelu akciju i pomoć američkim porodicama. „Nema vremena za gubljenje kada je reč o rešavanju kriza sa kojima se suočavamo. Zato danas idem u Ovalni kabinet da bih stekao pravo na smelu akciju i trenutno olakšanje za američke porodice“, naveo je Bajden. Nova potpredsednica SAD Kamala Haris (Kamala Harris) takođe je preuzela službeni Twitter nalog, a njena prva objava glasi: „Spremna sam da služim“.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.