BRITANSKI MEGAPOROJEKAT IZMEĐU POTREBE I FANTAZIJE

Džonson najavio izgradnju tunela od Škotske do Severne Irske

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

25.3.2021 09:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Džonson najavio izgradnju tunela od Škotske do Severne Irske Džonson najavio izgradnju tunela od Škotske do Severne Irske
Britanska vlada zvanično je pokrenula studiju izvodljivosti za izgradnju tunela ili mosta između Severne Irske i Škotske u okviru ambicioznog plana za poboljšanje “panbritanskih... Džonson najavio izgradnju tunela od Škotske do Severne Irske

Britanska vlada zvanično je pokrenula studiju izvodljivosti za izgradnju tunela ili mosta između Severne Irske i Škotske u okviru ambicioznog plana za poboljšanje “panbritanskih transportnih veza“. Priroda ove suvozemne veze tek treba da bude utvrđena, ali ekonomisti procenjuju da će koštati između 15 i 20 milijardi funti.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Boris Johnson) zatražio je od vodećih domaćih stručnjaka da “reše problem povezanosti“ u kraljevini, kao sredstvo za ubrzavanje oporavka Velike Britanije od pandemije Covid-19, prenosi AutoCar. Predloženi prelaz preko Irskog mora deo je plana za kultivaciju transportne strategije širom zemlje.

Vlada je opredelila sredstva za modernizaciju nekoliko ključnih transportnih koridora, a Džonson je naveo da je vlada osmislila strategiju za Škotku, Vels, Severnu Irsku i Englesku i požalio se da su Britanci uzalud očekivali da će im Evropska unija pomoći da urade to ranije.

Foto: Tanjug/AP

“Bizarno smo to prepustili EU, koja je imala koncept pod nazivom Transevropska transportna mreža. Velika Britanija skupo je platila našim prijateljima za crtanje linija na mapi, oko 420 miliona funti godišnje. Vratili smo samo oko 10 odsto. Rezultat toga je da je saobraćaj u Velikoj Britaniji atrofirao, sa bespotrebnim uskim grlima i beskrajnim kašnjenjima“, rekao je Džonson.  

Ideja o povezivanju Škotske i Severne Irske, mostom ili tunelom u dužini 25 milja pominje se od 19. veka, ali javnost je skeptična u njenu izvodljivost. Guardian navodi da je najavu realizacije projekta teško shvatiti ozbiljno ako se imaju u vidu troškovi britanske vlade, pritisak na javne finansije, recesija i verovatna politička rekonfiguracija.

Foto: Pixabay

Most ili tunel simbolično bi istakao jačanje veza između dve britanske teritorije nakon Brexita i uneo bi optimizam u trenutku dok se nacija suočava sa najtežom ekonomskom situacijom u poslednjih nekoliko vekova. Zbog čestih oluja u tom delu mora, verovatnije je da će biti odabran projekat tunela.

Za neke je to plemenit projekat nacionalne povezanosti i inženjerskog genija, a za druge nezamislivo skupa fantazija smišljena da odvrati pažnju od stvarnih problema, navodi Deutsche Welle. Stručna javnost sugeriše da postoje i hitniji transportni prioriteti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...