EASYJET ZATVARA BAZE, RYANAIR SMANJUJE KAPACITETE Bez posla ostaje još 670 radnika, letovi ređi

BiznisEUTurizamVesti

18.8.2020 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EASYJET ZATVARA BAZE, RYANAIR SMANJUJE KAPACITETE Bez posla ostaje još 670 radnika, letovi ređi EASYJET ZATVARA BAZE, RYANAIR SMANJUJE KAPACITETE Bez posla ostaje još 670 radnika, letovi ređi
Svetske aviokompanije i dalje se bore sa teškim posledicama pandemije na svoje poslovanje, pa tako Ryanair smanjuje kapacitete, dok Easyjet zatvara baze. Aviokompanija Izidžet... EASYJET ZATVARA BAZE, RYANAIR SMANJUJE KAPACITETE Bez posla ostaje još 670 radnika, letovi ređi

Svetske aviokompanije i dalje se bore sa teškim posledicama pandemije na svoje poslovanje, pa tako Ryanair smanjuje kapacitete, dok Easyjet zatvara baze.

Aviokompanija Izidžet (Easyjet) najavila je zatvaranje tri baze u Velikoj Britaniji, što znači gašenje do 670 radnih mesta, javio je Rojters.

Britanska kompanija je u maju saopštila da će ukinuti 4.500 radnih mesta u Evropi, kako bi se pripremila za manje tržište putne industrije usled pandemije. Taj proces započinje zatvaranjem baza na aerodromima London Stensted, London Sautend i Njukasl.

Perspektive ove aviokompanije dodatno su se pogoršale prošle nedelje kada se Francuska pridružila Španiji na britanskoj karantinskoj listi, što je mnoge odvratilo od putovanja na te dve vrlo popularne destinacije i još više umnjilo nade avioprevoznika u oporavak poslovanja tokom avgusta.

Foto:Pexels.com

U britanskim bazama radi do 670 pilota, kabinskog i zemaljskog osoblja, koji će sada ostati bez posla. Oni će se biti deo paketa od oko 1.900 radnih mesta u Britaniji čije je gašenje Izidžet najavio u maju, a u okviru ukupnog ukidanja 4.500 radnih pozicija u Evropi.

Portparolka kompanije je izjavila da će u Velikoj Britaniji verovatno biti izgubljeno manje od 1.900 radnih mesta zbog sporazuma o skraćenom radnom vremenu i sezonskih ugovora, baznih transfera i neplaćenih odsustva. Otpuštanja će, kako prenosi Tanjug, biti manja i zbog dobrovoljnih odlazaka radnika.

Akcije avioprevoznika pale

Rajaner (Ryanair) će smanjiti kapacitete za još 20 odsto tokom septembra i oktobra zbog ponovnog uvođenja nekih ograničenja putovanja, što je dovelo do osetnog pada rezervisanja karata unapred u poslednjih desetak dana, saopštila je irska niskotarifna aviokompanija.

Rajaner, koji je prošlog meseca smanjio ciljani broj putnika na 60 miliona za finansijsku godinu, koja se završava u martu 2021, sa nivoa od 80 miliona putnika koliko je predviđano u maju, naveo je da je nedavni porast slučajeva Covid-19 u nekim evropskim zemljama uticao na poslovne rezervacije.

Akcije Rajanera, koje su proteklih sedmica dostigle najviši nivo od početka juna, pale su za 4,4 procenta, na 11,22 evra.

Aviokompanija je precizirala da će smanjivanje kapaciteta biti fokusirano na Francusku, Španiju, Irsku i Švedsku i da će uglavnom podrazumevati smanjenje broja letova, a ne zatvaranje ruta.

  • zorica s.

    18.8.2020 #1 Author

    Naravno da prave reorganizaciju kako bi im ostalo sto vise novca.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...