EBRD POVEĆAO SREDSTVA ZA FINANSIRANJE MSP PREKO BANAKA U SRBIJI Ukupno 210 miliona evra

InvesticijeNovacSrbijaVesti

24.6.2020 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD POVEĆAO SREDSTVA ZA FINANSIRANJE MSP PREKO BANAKA U SRBIJI Ukupno 210 miliona evra EBRD POVEĆAO SREDSTVA ZA FINANSIRANJE MSP PREKO BANAKA U SRBIJI Ukupno 210 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je sredstva za finansiranje ključnih banaka u Srbiji u nameri da podrži mala i srednja preduzeća... EBRD POVEĆAO SREDSTVA ZA FINANSIRANJE MSP PREKO BANAKA U SRBIJI Ukupno 210 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) povećala je sredstva za finansiranje ključnih banaka u Srbiji u nameri da podrži mala i srednja preduzeća (MSP) dok se suočavaju sa uticajem pandemije korona virusa, navodi se u saopštenju.

Krediti za mala i srednja preduzeća su dostupni preko srpskih podružnica Banca Intesa, Erste banke, Eurobank, ProCredit banke i UniCredit banke zahvaljujući novom finansiranju EBRD u vrednosti od 210 miliona evra.

Sektor malih i srednjih preduzeća jedan je od stubova srpske ekonomije, koji daje 66 procenata zaposlenosti u zemlji. Kao posledica izbijanja korona virusa, mnoge kompanije su doživele pad prometa i profitabilnost, što je dovelo do kašnjenja u plaćanju i povećane potražnje za likvidnošću.

Finansiranje EBRD podjednako se koristi za podmirivanje potreba za likvidnošću korporacija i malih preduzeća, pomažući u očuvanju radnih mesta. Deo sredstava dostupan je u dinarima kako bi se pomoglo malim i srednjim preduzećima koja prodaju svoju robu i usluge u domaćoj valuti.

Pored toga što olakšava pristup finansiranju pružanjem zajmova, EBRD takođe podržava lokalna mala preduzeća sa drugim proizvodima kao što su linije za finansiranje trgovine u okviru svog Programa za olakšavanje trgovine.

Kako se uvoznici i izvoznici suočavaju sa sve složenijim uslovima snabdevanja, došlo je do brzog porasta potražnje za finansiranjem, što je od presudnog značaja za održavanje otvorenih kanala trgovine. Odgovarajući na ovu sve veću potražnju, EBRD je Addiko banci i Eurobanci odobrio nova sredstva u vrednosti od 90 miliona evra za podršku njihovim aktivnostima u ovom segmentu.

EBRD takođe planira da u bliskoj budućnosti poveća podršku ženama preduzetnicama, kroz novi program finansiranja preko Banke Intesa. Banka je kreirala namenski program Žene u biznisu koji kombinuje finansijsku podršku sa tehničkom pomoći za preduzetnike.

Kako bi pomogao ublažavanju ekonomskog uticaja korona virusa, EBRD očekuje da u 2020. godini obezbedi finansijsku podršku za srpsku privredu od 750-800 miliona evra. To je značajan rast u odnosu na više od 500 miliona evra u 2019. godini odnosno 396 miliona evra u 2018. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...