tolerisaće se rast potrošačkih cena kada to bude potrebno

ECB revidirala ciljanu stopu inflacije na dva odsto

BankeNovacSvetVesti

8.7.2021 17:35 Autor: Miljan Paunović 0

ECB revidirala ciljanu stopu inflacije na dva odsto ECB revidirala ciljanu stopu inflacije na dva odsto
Evropska centralna banka je odlučila u četvrtak da revidira blago naviše svoju ciljanu stopu inflacije, zaokružjući je na tačno dva procenta, i da toleriše... ECB revidirala ciljanu stopu inflacije na dva odsto

Evropska centralna banka je odlučila u četvrtak da revidira blago naviše svoju ciljanu stopu inflacije, zaokružjući je na tačno dva procenta, i da toleriše rast potrošačkih cena iznad tog nivoa kada to smatra potrebnim.

Centralna banka evrozone, sa sedištem u Frankfurtu, započela je u januaru prošle godine prvo preispitivanje svoje politike od 2003. godiine, ali je taj posao morala da odloži zbog pandemije korona virusa. Ideja je bila da se proceni koja su prilagođavanja politike i alata ECB potrebni za postizanje njenog glavnog cilja – cenovne stabilnosti.

ECB je do sada radila na postizanju nivoa inflacije od „blizu ali ispod dva procenta“, a ubuduće će zvanična ciljana stopa inflacije biti dva odsto uz dozvoljeno prekoračenje tog nivoa.

„Upravni savet smatra da se stabilnost cena najbolje održava težeći ka ciljanoj inflaciji od dva posto u srednjoročnom periodu. Ovaj cilj je simetričan, što znači da su negativna i pozitivna odstupanja inflacije od ciljanog nivoa pođednako nepoželjna“, navoi se u saopštenju ECB, prenosi Tanjug pozivajući se na CNBC.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) je rekla na konferenciji za novinare da je novi cilj inflacije „jasan i lak za izražavanje“.

„Znamo da dva odsto neće biti konstantno na meti, možda će biti nekih umerenih, privremenih odstupanja u bilo kom smeru od tih dva procenta, i to je u redu. Ono što nas veoma brine je svako duže, upornije i znatnije odstupanje od cilja koje će zahtevati snažnu akciju“, navela je Lagard.

Prvi redovan sastanak Upravnog saveta o monetarnoj politici na kojem će se odlučivati uz primenu ove nove strategije biće održan 22. jula.

Lagard je takođe najavila da je biti sprovedena nova revizija politike 2025. godine. Istakla je da joj je pitanje klimatskih promena izuzetno važno i da joj je stalo da centralnu banku vodi zelenijim putem.

U tom smislu, u revidiranoj politici se navodi da će ECB prilagoditi svoj rad ostvarenju zelenih ciljeva tako što će klimatske rizike uvrstiti u kriterijume prilikom odlučivanja koje će korporativne obveznice kupovati.

„Kriterijumi će uključivati i usklađivanje izdavalaca obveznica, u najmanju ruku, sa zakonima EU za sprovođenje Pariskog sporazuma, kroz metričke standarde koji se odnose na klimatske promene ili obavezivanje izdavalaca na te ciljeve“, navela je ECB u saopštenju.

Centralna banka evrozone je najavila takođe da će objaviti informacije koje se tiču klimatskog pitanja u okviru svog programa kupovine korporativne imovine do prvog kvartala 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...