Delom su zaslužne i rizične investicije

ECB: Tržište nekretnina i finansija je najviše ranjivo

BankeEUNekretnineNovacVesti

18.11.2021 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB: Tržište nekretnina i finansija je najviše ranjivo ECB: Tržište nekretnina i finansija je najviše ranjivo
Evropska centralna banka je upozorila da je finansijsko i tržište nekretnina precenjeno. Kako je saopštila, u takav položaj došlo se pre svega zbog brzog... ECB: Tržište nekretnina i finansija je najviše ranjivo

Evropska centralna banka je upozorila da je finansijsko i tržište nekretnina precenjeno. Kako je saopštila, u takav položaj došlo se pre svega zbog brzog ekonomskog oporavka, niskih kamatnih stopa i velikih paketa pomoći koji su deljeni tokom pandemije.

U svom polugodišnjem Izveštaju o stabilnosti, ova institucija je kao jedan od najvećih rizika za EU istakla ranjivosti finansijskog i tržišta nekretnina, ali i rast korporativnog i državnog duga, kao i sve rizičnije ponašanje kompanija, prenosi Investitor.

To rizično ponašanje ogleda se, između ostalog, i u riskantnim investicijama, posebno onim egzotičnim, koje su podložne slabijoj regulativi.

Ono što ECB može da uradi da bi donekle ublažila razvoj ovakve situacije je smanjenje paketa pomoći. Zato je još u septembru najavila da će kupovati manje obveznica.

S druge strane, neki učesnici na tržištu smatraju da ECB potcenjuje inflatorne pritiske i da će morati da koriguje svoje procene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...