šta će zameniti PEPP program?

Ekonomisti imaju velika očekivanja od decembarskog zasedanja ECB

BankeEUNovacVesti

22.10.2021 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomisti imaju velika očekivanja od decembarskog zasedanja ECB Ekonomisti imaju velika očekivanja od decembarskog zasedanja ECB
Evropska centralna banka (ECB) će pojačati svoj redovni program kupovine obveznica pre nego što „pandemijski otkup“ istekne u martu, kažu ekonomisti koje je anketirao... Ekonomisti imaju velika očekivanja od decembarskog zasedanja ECB

Evropska centralna banka (ECB) će pojačati svoj redovni program kupovine obveznica pre nego što „pandemijski otkup“ istekne u martu, kažu ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.

Kreatori monetarne i ekonomske politike će sledeće godine povećati tempo svog standardnog alata otkupa (APP) i učiniti ga fleksibilnijim da bi mogli bolje da se izbore sa stresom na tržištu, rekli su ispitanici. Oni takođe predviđaju da će ECB početi postepeno da ukida svoj plan za vanredne situacije u decembru, dok svaki četvrti anketirani ekonomista misli da bi on mogao da bude praćen novim programom.

U svakom slučaju, promena dosadašnje politike i tempa otkupa obveznica ne očekuje se na prvom sledećem sastanku Saveta banke, koji će biti održan naredne nedelje.

ECB se priprema za veliku promenu politike na svom poslednjem sastanku ove godine, u decembru, kada će nove ekonomske projekcije dati zvaničnicima bolji uvid u buduće potrebe za podsticajima. Ekonomisti predviđaju da će centralna banka evrozone tada odrediti put za svoj program hitne kupovine u slučaju pandemije (PEPP) koji neće prevazići sumu od 1,85 biliona evra.

S druge strane, sledećeg četvrtka fokus će biti na poruci predsednice ECB Kristine Lagard (Christine Lagarde) investitorima koji se klade na brže povećanje kamatnih stopa usred globalnog skoka inflacije i pooštravanja politike od strane centralnih banaka u drugim zemljama. U ovom trenutku anketirani ekonomisti ipak misle da će kamatne stope sačekati sa rastom barem još godinu dana, odnosno do početka 2023. godine.

Obim mesečnog otkupa obveznica ECB kroz APP i PEPP programe – PEPP bi trebalo da se obustavi u martu

Zvaničnici su upozorili da sada nije trenutak za pooštravanje monetarne politike. Iako trenutni skok inflacije u evrozoni sa stopom znatno iznad tri odsto i konačno ublažavanje zdravstvene krize mogu biti validni argumenti za smanjenje ovakvog vida podrške, očekuje se da će se pritisci na cene ublažiti, dok uska grla u ponudi prete da umanje oporavak.

Većina ekonomista smatra da određena fleksibilnost mora da nastavi da postoji. Jedna od mogućnosti je kreiranje stalnog programa koji bi se aktivirao u kriznim vremenima, poput PEPP-a, koji je „pridodat“ standardnom APP planu.

Ostale moguće promene uključuju povećanje udela obveznica koje se mogu kupiti od svakog emitenta, labavljenje pravila koje dodeljuje kupovinu prema veličini nacionalnih ekonomija i udaljavanje od fiksnih mesečnih iznosa.

Svi se slažu u jednom – da će decembarski sastanak Saveta ECB biti veoma značajan, jer će tokom njega biti nagovešten put kojim će se monetarna politika evra kretati u 2022. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...