Naša zemlja jedina van EU koja je to uradila

Srbija prvi put emitovala „zelenu obveznicu“ od milijardu evra

BankeEkologijaEUNovacU fokusuVesti

17.9.2021 07:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija prvi put emitovala „zelenu obveznicu“ od milijardu evra Srbija prvi put emitovala „zelenu obveznicu“ od milijardu evra
Emisijom zelene obveznice, Srbija je u četvrtak postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van Evropske unije (EU) koja je emitovala... Srbija prvi put emitovala „zelenu obveznicu“ od milijardu evra

Emisijom zelene obveznice, Srbija je u četvrtak postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van Evropske unije (EU) koja je emitovala zeleni instrument, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) i navela da je naša zemlja na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche).

„Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala ‘zelenu’ evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 procenata, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra“, saopštila je NBS.

Istovremeno je, kako se ističe, emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 procenta, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijardi evra)“.

Povodom ‘zelenih obveznica’, NBS je ukazala i da će ovako prikupljena sredstva biti iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja novu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Srbije“, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Foto: Tanjug

Ona je dodala da je posebno raduje što je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala, što je, kako kaže, rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (jedan odsto), što, smatra Tabaković, ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije.

„Delegacije NBS i Ministarstva finansija su tokom protekla tri dana obavile niz uspešnih razgovora sa mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na aukciji u četvrtak interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo više od 200 eminentnih ulagača iz celog sveta“, piše u saopštenju NBS.

Tabaković je istakla da to što je Srbija ponovo postigla izuzetno povoljne uslove finansiranja, i to u ambijentu još uvek prisutnih neizvesnosti na globalnim tržištima, predstavlja potvrdu da renomirani investitori pozitivno ocenjuju performanse naše ekonomije nakon krize i već je svrstavaju među zemlje sa rejtingom investicionog ranga, odnosno visoke sigurnosti ulaganja.

„Koliko su današnje emisije bile uspešne govori i činjenica da je Srbija tokom dana, od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, odnosno za 20 odsto (0,35 procentnih poena) kod ‘zelene’ 7G obveznice i za 13 odsto (0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne 15G obveznice“, naglasila je guvernerka.

Kako je saopšteno, emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala – ICMA-International Capital Market Asociation, koji su svetski standard.

„Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica, dok će sredstva prikupljena emisijom konvencionalne evroobveznice biti iskorišćena delom za refinansiranje postojećih dugova, kao i za pružanje podrške daljem rastu naše ekonomije. Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje“, ocenila je guvernerka NBS.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa ja mislim da ce lepo biti emitovayti jos par puta….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...