prikupljeno 54 milijardi evra za oporavak

EU prodala dodatne obveznice kako bi podržala privredu

EUVesti

14.9.2021 16:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU prodala dodatne obveznice kako bi podržala privredu EU prodala dodatne obveznice kako bi podržala privredu
Evropska komisija je u utorak, kroz prodaju četvrte serije EU obveznica, prikupila dodatnih devet milijardi evra za podršku privrednom oporavku od krize korona virusa... EU prodala dodatne obveznice kako bi podržala privredu

Evropska komisija je u utorak, kroz prodaju četvrte serije EU obveznica, prikupila dodatnih devet milijardi evra za podršku privrednom oporavku od krize korona virusa i njenih posledica.

Zaključno sa današnjom transakcijom, Komisija je kroz prodaju zajedničkih EU obveznica prikupila 54 milijardi evra u okviru paketa za oporavak ”Nova generacija EU”.

U toku 2021. godine EK očekuje da će prikupiti oko 80 milijardi evra iz obveznica, a novac će biti na raspolaganju ERU 27 (evrozoni) za potrebe saniranja ekonomskih posledica koje je pandemija Covid-19 i obnovu privrednog rasta.

Krajem juna, Evropska unija poslala je novac iz velikog fonda za oporavak od pandemije Covid-19 u 16 zemalja, u obliku grantova za otvaranje radnih mesta i podršku poslovanju u zemljama čija je ekonomija ugrožena tokom epidemije.

Članice EU čekaju novac iz fonda od 800 milijardi evra u grantovima i zajmovima, koji se finansira iz duga koji je prikupila Evropska komisija u ime 27 država članica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...