Demokrate predložile izmene poreskih zakona

Ambiciozni plan potrošnje podelio američki Kongres

AnalizaNovacSvetU fokusuVesti

14.9.2021 15:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ambiciozni plan potrošnje podelio američki Kongres Ambiciozni plan potrošnje podelio američki Kongres
Američke demokrate u Predstavničkom domu Kongresa žele da povećaju poreze najvećim korporacijama i najbogatijim Amerikancima, kako bi pomogli u plaćanju paketa od 3.500 milijardi... Ambiciozni plan potrošnje podelio američki Kongres

Američke demokrate u Predstavničkom domu Kongresa žele da povećaju poreze najvećim korporacijama i najbogatijim Amerikancima, kako bi pomogli u plaćanju paketa od 3.500 milijardi dolara za potrebe budžetske potrošnje. Republikanci i neki umereni demokratski kongresmeni odbacuju sveobuhvatan predlog potrošnje.

Demokrate predlažu povećanje stope poreza na dobit sa 21 na 26,5 odsto za preduzeća koja imaju prihode veće od pet miliona dolara, prenosi CBS News. Istovremeno, predložili su dodatno smanjenje poreske stope na 18 odsto za preduzeća koja ostvaruju prihod do 400.000 dolara. Prema predlogu, za korporacije čiji je prihod između pomenutih vrednosti poreska stopa se neće menjati.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je proletos da se poreska stopa poveća na 28 procenata, nakon što je smanjena sa 35 na 21 odsto 2017. godine u vreme predsedničke administracije Donalda Trampa (Donald Trump). Aktuelni predlog predviđa i da najbogatiji Amerikanci, sa oporezivim prihodom većim od 400.000, bračni parovi sa više od 450.000 dolara prihoda i domaćinstva sa članom koji ima više od 425.000 dolara prihoda, plaćaju 39,6 odsto poreza, umesto dosadašnjih 39 odsto.

Najveća stopa kapitalne dobiti povećala bi se sa 20 na 25 procenata, dok je Bajden svojevremeno predložio da ona iznosi 39,6 odsto. Umesto toga predloženo je da se uvede prirez od tri odsto za pojedince koji zarađuju više od pet miliona dolara. Drugim predlogom, u nacrtu zakona predviđeno je povećanje poreske stope na duvanske proizvode.

Foto: Tanjug/AP

Uz izmene poreskog sistema, predlog zakona uključuje 80 milijardi dolara za finansiranje Poreske uprave u narednoj deceniji, koja bi efikasnije naplaćivala poreze najbogatijima. Prema Ministrstvu finansija, najbogatijih jedan odsto Amerikanaca izbeglo je da plati oko 163 milijarde dolara poreza godišnje. Ukupna poreska razlika između duga i onoga što se naplati, procenjuje se na oko 600 milijardi godišnje, a u narednih 10 godina mogla bi da dostigne 7.000 milijardi dolara. Pojačano finansiranje Poreske uprave donelo bi dodatnih 200 milijardi dolara tokom naredne decenije.

Poreske izmene trebalo bi da donesu oko 2.900 milijardi dolara državnog prihoda, uključujući 1.000 milijardi dolara od najbogatijih pojedinaca i još 900 milijardi dolara od korporacija. Zajedno sa 600 milijardi dolara rasta, kako procenjuje Bela kuća, predlog bi otplatio plan potrošnje u iznosu 3.500 milijardi dolara.

Foto: Tanjug/AP

Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) odredila je komisijama rok za nacrte zakona, a predsednik Odbora za načine i sredstva finansiranja, kongresmen Ričard Nil (Richard Neal) saopštio je da se sve investicije mogu finansirati „odgovorno“. Prema njegovim rečima zajedno uzeti predlozi „proširuju mogućnosti za američki narod“ i „podržavaju napore za izgradnju zdravije i prosperitetnije budućnosti zemlje“, prenosi BBC.


Međutim, demokratski senator Džo Mančin (Joe Manchin) izjavio je da lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) neće imati njegov glas za finansijski paket te veličine. Jedan od progresivnih demokratskih senatora Berni Sanders (Bernie Sanders) rekao je da je za njega smanjenje paketa na 1.500 milijardi dolara „apsolutno neprihvatljivo“. Demokrate imaju 50 od 100 predstavnika u Kongresu, a predlog se usvaja prostom većinom. Potpredsednica SAD Kamala Haris ima pravo „zlatnog“ glasa, ukoliko bude potrebno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...