Zarada za radni učinak ili obračun stimulacije često stvara nedoumice zaposlenima

Sme li poslodavac da umanjuje prethodno isplaćenu zaradu?

AnalizaPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

14.9.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 2

Sme li poslodavac da umanjuje prethodno isplaćenu zaradu? Sme li poslodavac da umanjuje prethodno isplaćenu zaradu?
Iako se propisi, pravila i kriterijumi za stimulaciju zaposlenih, bonuse i nagrade donose se na nivou preduzeća neretko zaposleni nije upućen kako i na... Sme li poslodavac da umanjuje prethodno isplaćenu zaradu?

Iako se propisi, pravila i kriterijumi za stimulaciju zaposlenih, bonuse i nagrade donose se na nivou preduzeća neretko zaposleni nije upućen kako i na koji način se oni obračunavaju. Takođe, u praksi se dešava da poslodavci u slučaju neispunjavanja zadatih ciljeva (targeta) zaposlenima oduzimaju određena novčana sredstva, a da radnici u strahu za svoje radno mesto često i ne pokreću to pitanje.

Naime, našem portalu obratio se čitalac koji radi u kompaniji koja redovno uplaćuje plate i doprinose, ali u slučaju raskida nekog posla ili gubitka klijenta zaposlenom oduzima zaradu iz prošlih meseci od tekućeg meseca, a navodno je isto i sa bonusima i stimulacijama.

Na pitanje može li poslodavac da oduzima zaradu iz prethodnih meseci, ima li  pravo na tako nešto i ako ima, u kojim slučajevima, Milena Jakšić Papac, partner u advokatskoj kancelariji Karanović & Partners, kaže da veruje da se u konkretnom primeru ne radi o obustavi od zarade zaposlenog, budući da takva obustava bez saglasnosti zaposlenog ne bi bila zakonita, već eventualno o smanjenju ili neisplati dela zarade za radni učinak.

“Naime, iako zaposleni uobičajeno sva svoja primanja nazivaju zaradom, ona po zakonu imaju obaveznu strukturu, koja pored osnovne zarade, obuhvata i deo zarade za radni učinak, često žargonski zvan ‘stimulacija’”, navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ovaj deo zarade određuje se na osnovu kvaliteta i obima obavljenog posla, te se zavisno od ostvarenih rezultata rada zaposlenog može isplaćivati u manjem ili većem obimu ili ne isplaćivati uopšte. Pravno gledano, ovde se ne radi o obustavi od zarade, već delu zarade koji je zaposleni zaradio u manjoj ili većoj meri ili, eventualno, nije zaradio.

“Kriterijumi za ocenu radnog učinka i način obračuna ovog dela zarade detaljnije se razrađuje internim aktima poslodavca ili ugovorom o radu, i moguće je zamisliti metodologije obračuna koje će imati praktičan efekat koji čitalac opisuje. Naravno, da li se ovo radi na zakoniti način zavisi od toga na koji način je u konkretnom slučaju formulisan deo zarade za radni učinak, kako su postavljeni individualni ciljevi i da li se (ne)isplata ovog dela zarade vrši u skladu sa tim kako je on uređen. Isto važi i za bonuse, koji predstavljaju deo zarade koji se zaposlenom isplaćuje za doprinos poslovnom uspehu poslodavca”, objašnjava naša sagovornica.

Ona smatra da se ovde ne radi o novčanom kažnjavanju zaposlenog, koje naše pravo takođe poznaje, ali dozvoljava u sasvim drugačijem kontekstu, kao meru za nepoštovanje radne discipline ili povredu radnih obaveza. 

Poslovni savetnik i član UO Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić za naš portal objašnjava da se zarada utvrđuje u skladu sa Zakonom i kriterijumima poslodavca, koji naravno ne mogu biti suprotni zakonu i da generalno zarada kada se isplati za mesec kao konačna ne bi trebalo da se menja.

“To ne znači da poslodavac nije regulisao da se zarada za tekući mesec obračunava tako da se takozvane stimulacije utvrđuju na osnovu određenih kriterijuma koji se odnose na prethodni mesec. Na primer – osnovna zarada za avgust se uvećava za stimulaciju koja se izračunava kao procenat od realizacije umanjena za procenat raskinutih polisa iz prethodnih meseci ili procenat nenaplaćenih potraživanja. Svakako, zarada za tekući mesec ne bi smela biti manja od ugovorene osnovne zarade, osim u određenim slučajevima, kao, primera radi, kazne zbog povrede radne obaveze”, zaključuje Vasić.  

  • Marija Milošević

    16.9.2021 #1 Author

    Ako se radniku isplacuje minimalac a radnik ide na bolovanje koje se obracunava po zakonu 65% ,dali ste duzni da mu isplatite celi minimalac ili imate pravo da umanjite minimalac za odredjen procenat zbog bolovanja.

    Odgovori

  • Dana

    29.5.2022 #2 Author

    Postovani,
    Radim po Ugovoru o radu na odredjeno vreme od 01.03.2022. do 31.05.2022.
    Moj rad je bio maksimalno po svim pravilima Zakona o radu i Ugovora o radu na odredjeno vreme sklopljenog sa poslodavce. I mimo Ugovora rad prekovremeno kao i svi zaposleni koji poslodavac nikome ne misli ni da plati.
    24.05.2022. sam poslodavcu rekla da se radni odnos zavrsava 31.05.2022. i da dalje ne zelim da nastavim saradnju, tj. da produzim radni odnos iz licnih razloga (lekarskih pregleda koje sa nacinom rada kod njega ne mogu da obavim).
    27.05.2022. poslodavac je pozvao radnicu koja radi na mestu prijava i odjava zaposlenih u svoju kancelariju i za par minuta je pozvao i mene i rekao mi da ce mi zaradu za maj umanjiti za 20%, da popisem sta sam do tada uradili od poverenog mi posla i da 30. i 31. maja ne dolazim na posao.
    Taj dan sam trazila da mi se dostavi Resenje o prestanku radnog odnosa po isteku roka na koji je zasnovan, i dobila sam to Resenje da mi radni odnos prestaje dana 31.05.2022.
    Da li je poslodavac duzan da mi dostavi pismeno obrazlozenje zasto mi umanjuje zaradu za maj 20% i zasto mi je rekao da ne dolazim 30. i 31. maja na posao? Takodjer, mi nije dao resenje o neiskoriscenom godisnjem odmoru koji mi pripada srazmerno za ta tri meseca koja sam radila na odredjeno vreme.
    Molim Vas da mi sto pre (hitno) odgovorite na ovaj komentar.
    Unapred hvala na razumevanju i hitnosti odgovora.
    Srdacan pozdrav,
    Dana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...