REAKCIJA DIREKTORATA ZA POLJOPRIVREDU EU NA MAHINACIJE PRI IZVOZu U RUSKU FEDERACIJU

Efikasne kontrole ključne u otkrivanju prevara pri izvozu hrane

AgrobiznisBiznisEUSrbijaVesti

4.5.2021 17:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Efikasne kontrole ključne u otkrivanju prevara pri izvozu hrane Efikasne kontrole ključne u otkrivanju prevara pri izvozu hrane
Efikasne kontrole i sprovođenje zakona su ključni u borbi protiv prevara sa hranom, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE), u Generalnom direktoratu Evropske... Efikasne kontrole ključne u otkrivanju prevara pri izvozu hrane

Efikasne kontrole i sprovođenje zakona su ključni u borbi protiv prevara sa hranom, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE), u Generalnom direktoratu Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI), a povodom nedavnog hapšenja 68 osoba u Srbiji osumnjičenih da su voće iz Grčke izvozili u Rusku Federaciju kao srpski proizvod.

Izvoz voća iz zemalja EU u Rusiju je zabranjen nakon sankcija koje su dve strane uvele jedna drugoj 2014. godine.

U DG AGRI kažu da su obavešteni o ovom slučaju i podsećaju da je trgovina između EU i Srbije regulisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa uspostavljenim mehanizmima za nadgledanje ispravnog funkcionisanja ovog sporazuma, u punoj saradnji sa srpskim kolegama.

“Efikasne kontrole i sprovođenje zakona u lancu ishrane su ključni u borbi protiv prevara sa hranom. Evropska komisija nastavlja da blisko sarađuje sa srpskim vlastima u svim oblastima pravne tekovine EU, u kontekstu procesa pristupanja, uključujući i oblasti poljoprivrede, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike”, navode u DG AGRI.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je 26. aprila da je policija uhapsila petoro odgovornih lica privrednih društava i 63 poljoprivredna proizvođača zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 2017. i 2018. godine, breskve i nektarine uvezene iz Grčke lažno deklarisali da su srpskog porekla kako bi izvršili reeksport voća kupcima u Ruskoj Federaciji.

Tagovi
BIZNIS

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...