ulaganje u sve ključne privredne sektore

EIB od 2009. godine investirala 10 milijardi evra za Zapadni Balkan

EUInvesticijeNovacVesti

6.7.2021 14:49 Autor: Miljan Paunović 1

EIB od 2009. godine investirala 10 milijardi evra za Zapadni Balkan EIB od 2009. godine investirala 10 milijardi evra za Zapadni Balkan
Od 2009. godine Evropska investiciona banka (EIB) je investirala gotovo 10 milijardi evra za Zapadni Balkan u sve ključne privredne sektore, podržavajući vitalne infrastrukturne... EIB od 2009. godine investirala 10 milijardi evra za Zapadni Balkan

Od 2009. godine Evropska investiciona banka (EIB) je investirala gotovo 10 milijardi evra za Zapadni Balkan u sve ključne privredne sektore, podržavajući vitalne infrastrukturne projekte i razvoj privatnog sektora, piše Bankar.me.

Kao aktivan učesnik Berlinskog procesa od samog početka, EIB će nastaviti da ulaže u prioritete i daje finansijsku i tehničku podršku strateškim infrastrukturnim projektima i neophodnim zakonodavnim reformama, izjavio je prvi čovek EIB Verner Hojer (Werner Hoyer). EIB će ostati posvećena društveno-ekonomskom razvoju regiona i nastaviti sa direktnom podrškom procesu pridruživanja, istakao je on.

EIB je do danas uložila preko pet milijardi evra u sektor saobraćaja Zapadnog Balkana, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

Banka je bila i u prvim redovima podrške EU za brži oporavak privreda Zapadnog Balkana od Covid-19, investirajući 1,7 milijardi evra, koliko je najavljeno u okviru inicijative Team Europe u maju 2020. godine. Podrška EIB pomogla je regionu da ublaži neke od neposrednih posledica pandemije, da se brže oporavi i ojača ključne ekonomske sektore – infrastrukturu i male biznise. Tokom 2021. godine banka je povećala finansijsku podršku Zapadnom Balkanu investirajući skoro 600 miliona evra u projekte na regionu.

Banka EU očekuje dobru saradnju sa Evropskom komisijom, kolegama finansijerima i partnerima sa Zapadnog Balkana na sprovođenju Ekonomsko-investicionog plana za region vrednog devet milijardi evra. 

„EIB je most na kome se politika Evropske unije susreće sa dobrim projektima. Čvrsto podržavamo posvećenost EU Zapadnom Balkanu i stav da je budućnost regiona u Evropskoj uniji,” rekao je Hojer.

Sa Evropskom komisijom i svojim partnerskim finansijerima, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), EIB planira da ubrza sprovođenje projekata na terenu kako bi se uverila da će investicije doneti konkretne rezultate građanima i privredi u regionu i ubrzati usaglašavanje sa standardima i pristupanju EU.

EIB je i jedan od suorganizatora Samita o železnici Evropske komisije, koji će se održati u septembru u saradnji sa Transportnom zajednicom i EBRD povodom obeležavanja evropske godine železnice. Samit će stvoriti platformu za diskusiju o regulativi i železničkim projektima iz Ekonomsko-investicionog plana za region, kao i Strategiji održive i pametne mobilnosti.

Kao klimatska banka EU, EIB će aktivno podržavati prelazak na zeleniji, digitalniji i održiviji ekonomski model, kada je u pitanju infrastruktura i razvoj privatnog sektora. Pored investicija u povezivanje regiona i razvoj privatnog sektora, banka će intenzivirati podršku zdravstvu, obrazovanju, životnoj sredini i lokalnom razvoju i podstaći socijalnu inkluziju kroz inovativne instrumente finansiranja i veću tehničku pomoć, kaže se u njenom saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...