EKOLOŠKI SISTEMI GREJANJA Sektor u kojem je neophodna intervencija i investicija

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

17.1.2021 14:02 Autor: Julijana Vincan 0

EKOLOŠKI SISTEMI GREJANJA Sektor u kojem je neophodna intervencija i investicija EKOLOŠKI SISTEMI GREJANJA Sektor u kojem je neophodna intervencija i investicija
Gotovo svi sistemi grejanja se mogu nabaviti na našem tržištu. Dostupnost, međutim, podrazumeva i dovoljnu informisanost potrošača o karakteristikama uređaja. Ipak, postoje tipovi grejanja... EKOLOŠKI SISTEMI GREJANJA Sektor u kojem je neophodna intervencija i investicija

Gotovo svi sistemi grejanja se mogu nabaviti na našem tržištu. Dostupnost, međutim, podrazumeva i dovoljnu informisanost potrošača o karakteristikama uređaja. Ipak, postoje tipovi grejanja koji su najpogodniji kada je reš o životnoj sredini.

„Mislim da naši potrošači još uvek nisu dovoljno informisani o karakteristikama sistema za grejanje, ali mi se čini da njihova informisanost i zainteresovanost značajno raste. Da li je sistem grejanja više ili manje “ekološki” možemo da procenjujemo na osnovu uticaja koje njegova upotreba, proizvodnja, kao i upravljanje tokovima otpada za vreme i posle korišćenja ima na elemente životne sredine: vodu, vazduh, klimu, i drugo“, procenjuje za Biznis.rs suosnivač i direktor programa RES fondacije, Aleksandar Macura.

Cevovod
Foto: Pixabay,com

On kaže da, primera radi, korišćenje prirodnog gasa ne uzrokuje veliko zagađenje vazduha, ali doprinosi klimatskim promenama više nego neke druge opcije.

„Reciklaža različitih vrsta uređaja nakon isteka životnog veka je različita, u nekim uređajima se koriste gasovi koji mogu imati negativan uticaj na ozonski omotač i koji doprinose klimatskim promenama ako se uređajima ne rukuje na odgovarajući način“, objasnio je naš sagovornik.

Ovde pročitajte kako je ekipa iz firme White Lemur osmislila kroz projekat SOMA proizvod Biosporin, zamenu za stiropor, koji je odabran za Najbolju Tehnološku Inovaciju 2020.

Grejno telo
Foto: Unsplash.com

Odabir odgovarajućeg sistem grejanja

Macura ističe da već sama činjenica da razmatramo opcije za grejanje ukazuje da smo u privilegovanom položaju u odnosu na mnoge sugrađane, koji usled imovinskog stanja nemaju mnogo izbora ili misle da ih nemaju, kao i u odnosu na one koji su infrastrukturno vezani za pojedini tip grejanja, poput sistema daljinskog grejanja.

„Izbor sistema grejanja, kao i kupovina drugih roba i usluga, je uslovljen i objektivnim i subjektivnim činiocima. Ako očekujemo da će neki sistem grejanja da nas služi 20 godina teško je dobro predvideti koji će nam sistem u takvom vremenskom periodu biti najpovoljniji za korišćenje“, navodi naš sagovornik.

Kuca ispred peći
Foto: Envato Elements

On dodaje da je potrebno gledati dva važna parametra kako bi sa najvećom sigurnošću dobro izabrali: lokalnu raspoloživost energenta koji se koristi i efikasnost sistema grejanja.

„Ova dva parametra se mogu menjati u zavisnosti od veličine objekta i mesta življenja. Primera radi, ako živite u stanu veličine do 40 kvadrata u kvalitetno izolovanoj zgradi nećete razmišljati o istim opcijama kao onaj ko živi u kući bez fasade od 150 kvadrata u mestu u kome može biti loš kvalitet električne energije“, navodi direktor programa RES fondacije.

Toplana i dim
Foto: Pixabay.com

Prema raspoloživim zvaničnim podacima, nešto manje od 60 oddsto domaćinstava u Srbiji se greje koristeći čvrsta goriva: pre svega ogrevno drvo, zatim u mnogo manjoj meri ugalj, a prisutno je i povećano korišćenje peleta.

„Oko 60 odsto domaćinstava u Srbiji nema radijatore, a prema jednom istraživanju u kome je učestvovala i RES Fondacija, šporet ili peć na drva su glavni uređaj za grejanje za oko milion domaćinstava u Srbiji“, ističe Macura.

Cevovod
Foto: Unsplash.com

Investirati i intervenisati kako bi se nabavili uređaji

On kaže da se prelazak na “ekološki” tip grejanja ostvaruje uvođenjem i poštovanjem standarda za uređaje za grejanje i za goriva koja se koriste.

„Potrebno je pomoći da nekoliko stotina hiljada domaćinstava, koja ne mogu da priušte uređaj u skladu sa najboljim standardima, kupe takve uređaje. Dakle, potrebna je intervencija sredstvima poreskih obveznika. Ova intervencija je isplativa, poštena i doprinosi boljem stanju životne sredine i nema razloga da se odlaže u vremenu kada su kamatne stope na istorijski najnižim nivoima“, smatra naš sagovornik.

Foto: Pixabay.com

Dodaje da to, do kada će trajati prelazak na ekološke tipova goriva, zavisi isključivo od naše odluke.

„Kada odlučimo i opredelimo finansijske i ljudske resurse, možemo da izvršimo taj prelazak u roku od nekoliko godina, zavisno od sredstava koje smo opredelili“, konstatuje Macura.

Iscepana drva na gomili
Foto: Unsplash.com

I ekološko i jeftino grejanje

U velikom broju slučajeva, kako kaže, ekološko grejanje se poklapa sa efikasnim grejanjem.

„Moguće je postići ekološko i pristupačno grejanje kada se posmatra ceo životni vek rada sistema za grejanje. Nekada su potrebne veće investicije u početku. Živimo u vremenu jeftinog novca i treba naći način da se taj jeftini novac stavi na raspolaganje građanima za ove svrhe kroz komercijalno i javno finansiranje za one kojima komercijalno finansiranje nije mogućnost“, zaključuje naš sagovornik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...