VEĆINA GRAĐANA SRBIJE SE GREJE NA DRVA Ovo su najisplativiji načini da pregurate hladnu zimu

IntervjuLifestyleSrbijaU fokusuVestiZanimljivosti

15.1.2021 13:35 Autor: Julijana Vincan 0

VEĆINA GRAĐANA SRBIJE SE GREJE NA DRVA Ovo su najisplativiji načini da pregurate hladnu zimu VEĆINA GRAĐANA SRBIJE SE GREJE NA DRVA Ovo su najisplativiji načini da pregurate hladnu zimu
Prema raspoloživim zvaničnim podacima nešto manje od 60 odsto domaćinstava u Srbiji greje se koristeći čvrsta goriva. Najviše se koristi ogrevno drvo, zatim u... VEĆINA GRAĐANA SRBIJE SE GREJE NA DRVA Ovo su najisplativiji načini da pregurate hladnu zimu

Prema raspoloživim zvaničnim podacima nešto manje od 60 odsto domaćinstava u Srbiji greje se koristeći čvrsta goriva. Najviše se koristi ogrevno drvo, zatim u mnogo manjoj meri ugalj, a prisutno je i povećano korišćenje peleta. Ipak, postavlja se pitanje koji je zaista najjeftiniji oblik grejanja u Srbiji.

„Oko 60 odsto domaćinstava u Srbiji nema radijatore, a prema jednom istraživanju u kome je učestvovala i RES Fondacija, šporet ili peć na drva su glavni uređaji za grejanje za oko milion domaćinstava u Srbiji“, izjavio je za Biznis.rs suosnivač i direktor programa RES fondacije, Aleksandar Macura.

Iscepana drva na gomili
Foto: Unsplash.com

Dodao je da nije jednostavno uporediti tipove grejanja po tome koji spadaju u trenutno najjeftinije, a koji ispadaju na duže staze jeftiniji iz više razloga.

„Možemo da poredimo samo troškove grejanja objekata koji imaju iste toplotne potrebe, odnosno koji su jednako izolovani. Takođe, država se meša u cene energenata i od intervencije države može da zavisi ishod takvih poređenja koji se može promeniti preko noći. Lokalna raspoloživost i efikasnost sistema grejanja su presudni za korist na duže staze. Kada se opredeljujete za sistem grejanja, gledajte samo na duže staze“, objašnjava naš sagovornik.

Kuca ispred peći
Foto: Envato Elements

Kada je u pitanju najefikasnije grejanje koje ispunjava i ekonomsku i ekološku crtu, prvi izbor koji Macura smatra da je za razmatranje je grejanje na bazi toplotnih pumpi, što uključuje i inverterske klima uređaje, uprkos trenutnim posledicama koje proizvodnja električne energije u Srbiji ostavlja na životnu sredinu, jer se one moraju menjati.

„Korišćenjem toplotnih pumpi dobijete kod novijih uređaja gotovo 80 procenata svoje energije besplatno, i ta energija je obnovljiva. Uređaji za korišćenje ogrevnog drveta koji su u skladu sa najnovijim standardima EU mogu biti visoko efikasni i mogu imati dosta čisto sagorevanje. Dobro upravljani sistemi daljinskog grejanja, zasnovani na korišćenju otpadne toplote i obnovljivih izvora tamo gde toplovodi već postoje mogu takođe biti izvanredno rešenje. Današnji sistemi daljinskog grejanja u Srbiji nisu još uvek takvi“, naglasio je Macura.

Cevovod
Foto: Unsplash.com

U Srbiji ima 60 toplana i u svakom gradu i mimo njih još ima neka kotlarnica na mazut i ugalj. Kako se ide ka gašenju takvih kotlarnica i prelasku na čistije energente radi očuvanja životne sredine saznajte ovde.

Prilikom odabira odgovarajućeg grejanja naš sagovornik savetuje da se u obzir uzme investicioni trošak, koji je važan, ali da je ključna procena koliko će grejanje koštati ipak u dugom vremenskom periodu.

„Takođe, nekome je loženje neprihvatljivo, nekome je strujanje toplog vazduha neprihvatljivo, nekome je korišćenje određenih uređaja previše komplikovano. Privilegija je razmišljati o izboru načina grejanja, jer stotine hiljada domaćinstava u Srbiji to trenutno ne mogu. Pomažući njima pomoći ćemo svima nama“, zaključuje direktor programa RES fondacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...