Visoka stopa inflacije prolazni fenomen

Ekonomije Istočne Evrope ove godine rastu za 5,4 odsto

EURegionVesti

21.10.2021 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomije Istočne Evrope ove godine rastu za 5,4 odsto Ekonomije Istočne Evrope ove godine rastu za 5,4 odsto
Analitičari Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (Wiiw) očekuju da će ekonomije 23 zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) ove godine porasti za... Ekonomije Istočne Evrope ove godine rastu za 5,4 odsto

Analitičari Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (Wiiw) očekuju da će ekonomije 23 zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) ove godine porasti za 5,4 odsto. Ovo je rast od 1,2 procentna poena u odnosu na procenu od leta ove godine. Značajniju promenu napravile su Turska (9,1 odsto), Crna Gora (8,4 odsto) i Moldavija (osam odsto), iako su poslednje dve krenule sa veoma niske startne pozicije.

To znači da će u 2021. CESEE region verovatno napredovati znatno brže nego evrozona, koja će porasti 4,8 odsto. U proseku, nivoi pre pandemije iz 2019. godine prevaziđeni su već u drugom kvartalu.

Jak rast ekonomija Istočne Evrope može se objasniti manje restriktivnim merama za suzbijanje virusa Covid-19 u većini država, ali i činjenicom da je uslužni sektor znatno manji u odnosu na Zapadnu Evropu, navodi ekonomista Bečkog instituta Vasilij Astrov, koji je napravio prognozu za jesen.

Zajedno sa oporavkom turizma i izvoz raste prilično brzo. Ipak, industrijska proizvodnja u mnogim zemljama, kao što je slučaj i u Zapadnoj Evropi, pogođena je nestašicom materijala (posebno poluprovodnika u automobilskoj industriji).

Zapošljavanje se opet približava nivoima pre pandemije u mnogim zemljama. Hrvatska, Litvanija, Mađarska, Poljska i Slovenija su zemlje u kojima je već dostiglo ili prevazišlo pomenute nivoe. Međutim, korona kriza je ostavila traga na tržištu rada, pa je nezaposlenost dostigla viši nivo u odnosu na onaj pre pandemije. Ovaj problem je posebno izražen na Zapadnom Balkanu.

Istovremeno, postoji nedostatak radnika u sektorima koji su porasli na početku krize. Ovo je slučaj i u zemljama koje nisu članice Evropske unije (EU), poput Crne Gore, Srbije i Rusije.

Rastuća inflacija je takođe primetna u CESEE. Trenutno su u većini zemalja u regionu stope inflacije od tri do četiri procentna poena više nego na početku godine. Ipak, visoka stopa inflacije bi trebalo da bude prolazni fenomen. U zemljama u kojima se koristi evro, pritisak inflacije je generalno manji.

Suočene sa visokom inflacijom, mnoge centralne banke su već reagovale podižući kamatne stope.

“Ovo bi trebalo da ublaži u prvom redu kreditno finansirana tržišta nekretninama u mnogim zemljama, od kojih se u nekima formira balon”, rekao je Astrov.

Ipak, glavni pokretač imovinske eksplozije je monetarna politika Centralne Evrope. U Češkoj i Litvaniji cene nekretnina su porasle 16 i 15 odsto od početka pandemije, i još uvek pokazuju trend rasta.

Ekonomski izgledi su generalno pozitivni, i pored toga što se očekuje da će oporavak u CESEE usporiti u 2022. i 2023. godini (oko 3,7, odnosno 3,5 odsto). Trenutni rast u Turskoj bi takođe trebalo da uspori. Sledeće godine najveću stopu rasta će imati Hrvatska (pet odsto) i Poljska (4,9 odsto), kao i Crna Gora i Kosovo* (4,8 odsto). Nakon rasta od četiri odsto ove godine ekonomija Rusije će malo usporiti u 2022. i 2023. (tri i 2,8 odsto).

EU Covid-19 rekonstruktivni fond pomoći će istočnim članicama. U Rumuniji, na primer, transferi vredni 29 milijardi mogli bi da generišu rast od 3,1 procentnog poena do 2026. godine. U Češkoj, koja je znatno razvijenija, rast bi mogao biti 0,7 procentnih poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...