Evakuisano na hiljade staovnika

Ekstremne poplave na severoistoku Brazila

LifestyleSvetVesti

27.12.2021 17:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekstremne poplave na severoistoku Brazila Ekstremne poplave na severoistoku Brazila
Posle obilnih kiša u severoistočnoj brazilskoj državi Baija napukle su dve brane, što je dovelo do poplava u gradovima širom regiona. Brana Ingua na... Ekstremne poplave na severoistoku Brazila

Posle obilnih kiša u severoistočnoj brazilskoj državi Baija napukle su dve brane, što je dovelo do poplava u gradovima širom regiona.

Brana Ingua na reci Veruga u blizini grada Vitorija da Konkvista u južnom delu države Baija srušila se u subotu, a vlasti su bile primorane da evakuišu većinu stanovnika grada Itambe.

Druga brana koja je oslobodila veliku količinu vode nalazi se 100 kilometara severno, gde je takođe zahtevano od lokalnog stanovništva da se evakuiše. Za sada nema podataka o stradalim osobama, iako su mostovi i putevi pretrpeli veliku štetu.

U Itabuni, koja ima 200.000 stanovnika, vatrogasne patrole su spasavale građane zarobljene u svojim domovima u centru grada, piše Reuters.

Prema rečima stanovnika, nivo reke Kačoeira, koja protiče kroz grad, a koji se nalazi 30 kilometara od priobalnog lučkog grada Iljeusa bio je najviši u poslednjih 50 godina.

Guverner Baije Rui Kastro (Rui Castro) izjavio je da su ovi ekstremni vremenski uslovi uticali na najmanje 400.000 osoba, a u poslednja dva meseca zbog poplava je evakuisano na hiljade stanovnika u 67 gradova.

Od početka novembra ekstremne kiše uzrokovale su 18 smrti u Baiji.

Pored toga, meteorološka služba je najavila da će u glavnom gradu Salvadora u decembru padavine biti šest puta intenzivnije u odnosu na prosečne za ovaj period.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...