izložba e-automobila u beogradu

Električnim i hibridnim vozilima za čistiji vazduh

AutomobiliEkologijaLifestyleSrbijaU fokusuVesti

18.9.2021 15:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Električnim i hibridnim vozilima za čistiji vazduh Električnim i hibridnim vozilima za čistiji vazduh
Oko 30 izlagača, uvoznika, distributera i proizvođača predstavilo je u subotu svoja vozila na električni i hibridni pogon na manifestaciji „Ekomobilnost“ koja se održava... Električnim i hibridnim vozilima za čistiji vazduh

Oko 30 izlagača, uvoznika, distributera i proizvođača predstavilo je u subotu svoja vozila na električni i hibridni pogon na manifestaciji „Ekomobilnost“ koja se održava prvi put u Beogradu na dve lokacije, ispred Muzeja 25. maja i u Kući Kralja Petra.

Dvodnevna manifestacija posvećena je uticaju prevoznih sredstava na životnu sredinu sa ciljem širenja svesti o smanjenju zagađenja koje emituju motorna vozila, piše Tanjug.

Na platou ispred muzeja izložena su električna i hibridna vozila najpoznatijih brendova Porsche, Jaguar, Audi, Toyota, BMW, Volkswagen, Honda i mnogi drugi, a građani mogu isprobati neke od premijum modela kao što su Porsche Taycan i Macan ili električni Jaguar I – Pays.

Organizator sajma Zoran Torbica pozvao je sve zainteresovane sugrađane da posete plato ispred Muzeja 25. maja i da isprobaju električne četvorotočkaše i hibride.

Za ljubitelje električnih dvotočkaša, bicikala i trotineta, navodi on, organizovana je izložba u kući Kralja Petra.

„Na manifestaciji ima oko 30 izlagača, koji predstavljaju po nekoliko eksponata koji su rešenje za mnoga ekološka pitanja, jer krećući se na električni pogon sprečavaju zagađenje,“ rekao je Torbica.

Istakao je da je vazduh u Beogradu prezagađen i da ova manifestacija ima za cilj da podigne svest građana o ekološkim pitanjima, kao i da ih motiviše da postanu deo ekološke priče u našoj zemlji.

„Jedan od glavnih uzročnika zagađenosti su motorna vozila. Benzin i dizel proizvode ugljen-dioksid i jedinjenja azota koji su štetni po ljudsko zdravlje“, kazao je Torbica i dodao da ekološki način prevoza omogućava ljudima da „lakše dišu“.

Organizator je naveo da je inspiraciju za ovu akciju dobio prilikom posete sličnoj manifestaciji koja se održavala u Sloveniji, na kojoj su posetioci isprobavali vozila na struju.

Nedovoljno razvijena infrastruktura, mali broj punjača i neobeležene biciklističke staze, ističe Torbica, sputavaju građane da koriste prevoz koji je „zdraviji“.

Prema internet istraživanjima organizatora građani su naveli bezbednost kao ključni razlog zbog kojeg se odlučuju da za prevoz koriste bicikle ili trotinete koji ne zagađuju životni prostor.

Cilj manifestacije je, kaže Torbica, da stanovnici Beograda obrate pažnju ne samo na to šta voze, već i da ne bacaju smeće i opredele se za ogrev koji manje zagađuje vazduh.

Takođe je podsetio da Vlada Srbije podržava ugradnju solarnih panela koji podižu na viši nivo kako ekološku, tako i ekonomsku efikasnost i dodao da bi ugradnjom panela građani mogli da koriste sopstvenu struju za punjenje električnih vozila.

 • LJUBIŠA

  9.2.2022 #1 Author

  Da ,da …i veća potrošnja električne energije?
  Nije baš sve tako sjajno i bajno ni sa el. automobilima.

  Odgovori

 • kaćica

  18.4.2022 #2 Author

  Svaka cast za ideju.

  Odgovori

 • MARKO7

  2.6.2022 #3 Author

  Pa ja mislim da se ova ideja može lepo izvesti…

  Odgovori

 • NINICA

  5.11.2022 #4 Author

  Čistiji vazduh i ostalo. A potrosnja električne energije?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...