Porota presudila nakon sedam dana većanja

Elizabet Holms proglašena krivom, preti joj 20 godina zatvora po krivičnom delu

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

4.1.2022 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Elizabet Holms proglašena krivom, preti joj 20 godina zatvora po krivičnom delu Elizabet Holms proglašena krivom, preti joj 20 godina zatvora po krivičnom delu
U „suđenju veka“ u Silicijumskoj dolini američka investitorka Elizabet Holms (Elizabeth Holmes), proglašena je krivom po četiri od ukupno 11 tačaka optužnice, nakon većanja... Elizabet Holms proglašena krivom, preti joj 20 godina zatvora po krivičnom delu

U „suđenju veka“ u Silicijumskoj dolini američka investitorka Elizabet Holms (Elizabeth Holmes), proglašena je krivom po četiri od ukupno 11 tačaka optužnice, nakon većanja članova porote koje je trajalo ukupno 50 sati tokom sedam dana.

Holms je do pre par godina bila miljenica američkih investitora, koju su podjednako prigrlili Wall Street i Silicijumska dolina kao „mladu nadu“ koja uvodi tehnološke inovacije. Ona je osnovala tehnološko-medicinsku korporaciju Theranos, koja je obećavala „revolucionarni napredak u testiranju krvi“, podseća CNBC.

Iako se njena imovina u jednom trenutku popela gotovo do milijardu dolara, a ona bila rado viđen gost i govornik na raznoraznim investitorskim konferencijama, Holms je ubrzo izazvala sumnje. Naposletku, bila je optužena po 11 tačaka za prevarne radnje, u suđenju koje je okupiralo pažnju američke javnosti tokom 2021. godine.

Iako su advokati odbrane tvrdili da je Holms bila pod velikim uticajem svog tadašnjeg partnera Rameša Balvanija (Ramesh Balwani), te pokušali najveći deo krivice da prebace na njega, ovi navodi su u potpunosti odbačeni.

Elizabeth Holmes je proglašena krivom za namernu prevaru i izazivanje piramidalne šeme, kojom je prikupila 945 miliona dolara od investitora, između ostalih i od porodice Volton (Walton), kao i od Ruperta Mardoka (Rupert Murdoch).

Vrednost kompanije Theranos je u jednom trenutku procenjena na devet milijardi dolara. 

Porota nije mogla da se dogovori po tri tačke optužnice, dok je četiri oborila odbrana. U narednim danima sudija će doneti konačnu odluku o dužini kazne zatvorom, koja ne bi trebalo da prevaziđe 20 godina po krivičnom delu, odnosno tački optužnice, piše BBC, koji konstatuje da bi zbirno, Holms mogla da dobije do 80 godina zatvora.

CNN, pak, nejasno govori o granici od 20 godina zatvora. Pored toga, ona će morati da plati novčanu kaznu od 250.000 dolara plus određenu odštetu oštećenim licima za svaku tačku po kojoj je proglašena krivom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...